O nouă modificare propusă la Legea cu privire la CSM
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco propune modificarea art. 3 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), astfel încât cei cinci membri titulari să nu fie propuși de Comisia juridică, numiri și imunități, deoarece aceasta este „constituită pe baza apartenenței politice a partidelor parlamentare”.
În proiectul înregistrat la Secretariatul Parlamentului este propus ca cei cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați prin concurs organizat și desfășurat de o Comisie specială constituită de Biroul permanent, fiecare fracțiune parlamentară înaintând câte un candidat în componența acesteia. În calitate de membri ai comisiei speciale pot fi desemnați reprezentanți care au experiență notorie în domeniul dreptului, reprezentanți din activitatea academică, precum și reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului.
„Nu poate fi desemnat în calitate de membru al Comisiei speciale persoana care deține mandat de deputat în Parlament, deține funcție de demnitate publică, precum și persoana care este membru al unui partid sau al unei organizații social-politice. Astfel, conform modificării propuse, în loc de Comisia juridică, numiri și imunități, concursul urmează să-l organizeze și să-l desfășoare o comisie specială constituită din specialiști și experți din domeniul dreptului, inclusiv în domeniul justiției, care nu ar fi afiliați și nu ar avea nicio tangență cu partidele politice”, mai este specificat în proiect.
Litvinenco afirmă că a decis să propună modificarea după ce proiectul a fost promulgat deoarece „guvernarea ignoră recomandările Comisiei de la Veneția”.
„Când ne uităm în avizul Comisiei de la Veneția, constatăm că a avut rezerve în ceea ce privește prevederile conținute în acel proiect, potrivit cărora membrii titulari desemnați de Parlament trebuiau să fie votați de către majoritatea deputaților. Comisia de la Veneția a spus că, având în vedere că, de regulă, majoritatea deputaților numește Guvernul, există riscul ca acei membri ai CSM delegați de Parlament să fie cumva oameni controlați de Guvern, majoritatea care a acordat sprijin Guvernului și asta este o problemă cu privire la independența acestor membri. Ca urmare, Comisia a recomandat să analizăm oportunitatea numirii membrilor CSM din rândul Parlamentului de către o majoritate calificată, de exemplu, de 2/3, sau, eventual, selectarea acestor membri să se realizeze de către o comisie independentă. Cu toate acestea, în legea care a intrat în vigoare la 31 ianuarie, a rămas prevederea conform căreia Comisia juridică, numiri și imunități este cea care selectează candidații la funcția de membru al CSM. Asta este o problemă în primul rând deoarece este constituită pe baza apartenenței politice a partidelor din Parlament. Prin urmare, vorbim de nerespectarea principiului independenței acestei comisii, care a fost menționat în aviz. Pe de altă parte, comisia, din păcate, are în trecut niște concursuri care nu au fost realizate perfect, societatea are întrebări cu privire la corectitudinea acestor concursuri”, a argumentat deputatul PAS în cadrul briefingului de presă.
Fostul președinte la Comisiei juridice, numiri și imunități a conchis că proiectul este simplu și „dacă există voință politică”, poate fi votat în două lecturi în prima ședință a Parlamentului din această sesiune, în caz contrar – „avem în continuare întrebări cu privire la dorința sinceră a acestei guvernări de a asigura independența CSM”.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.