O nouă bătălie între Ion Ceban și autoritățile centrale pe marginea demiterii șefului Direcției educație Chișinău
Șeful Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost demis printr-un ordin al ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun. Primarul general Ion Ceban, care l-ar fi numit în funcție contrar prevederilor legale, califică ordinul drept „imixtiune directă în treburile municipalităţii”. Contactat de ZdG, Dan Perciun îi sugerează edilului „să citească legea”.
Astăzi, 24 ianuarie, Ion Ceban a făcut public un email adresat lui Andrei Pavaloi, transmis de reprezentații Ministerului Educației și Cercetării (MEC). În textul emailului erau indicați pașii pe care ar trebui să-i urmeze șeful Direcției generale educație, în vederea semnării actului atașat, ce constata demisia sa: „printați, semnați, scanați”. Edilul a declarat că Ministerul îi cere lui Pavaloi „să se auto-demită”.
„(…) Primăria Chișinău constată că este un „ordin” ilegal, care contravine normelor naționale și internaționale. Este imixtiune directă în treburile municipalităţii și încălcarea principiului autonomiei locale. Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar Primarului General. Primăria nu pune și nu demite din funcții miniștri, ori Administrațiile Publice Locale sunt tot mai controlate de autoritatea centrală (…)”, notează primarul Ceban.
„Omul face declarații politice”
O analiză efectuată de Ministerului Educației și Cercetării (MEC) arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție. În alte 25 de raioane, inclusiv în municipiul Chișinău, aceștia au fost numiți fără concurs sau pentru o perioadă nedeterminată. În acest context, MEC anunța că decizii vor fi emise de ei, dat fiind faptul că unele consilii raionale/ municipale au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive care ar împiedica luarea deciziei.
„Legea spune foarte clar că, de principiu, se oferea ocazia pentru consiliile raionale/ municipale să adopte aceste decizii, în cazul în care acestea nu sunt adoptate în termen de cinci zile, Ministerul urma să o facă”, explică Dan Perciun.
Solicitându-i ministrului să comenteze declarațiile primarului, Dan Perciun afirmă: „Ordinul este legal, dar domnul Ceban, formal, o să încerce să-l protejeze pe domnul Păvăloi. S-ar putea, inclusiv, să atace decizia în judecată, o să ne judecăm, dar noi avem toată certitudinea că nu există nicio problemă pe partea legală. (…) Domnul Ceban nu știe să citească legea. Eu îl învit să citească modificările la Codul educației. Omul face declarații politice, este clar. Trebuia să-l numească pe Păvăloi legal, pe o perioadă determinată, prin concurs, nu printr-o dispoziție a primarului contrară prevederilor legale”.
Pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament. De asemenea, Înalta Curte a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.
Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Codul educației a fost depusă de deputatul ex-socialist Gaik Vartanean, afiliat acum partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), prezidat de primarul Ion Ceban.
Andrei Pavaloi este membru al partidului înființat de Ceban.