Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O întrevedere, două mesaje diferite.…

O întrevedere, două mesaje diferite. Despre ce au discutat Igor Dodon și ambasadorul SUA, Dereck Hogan

Ambasadorul SUA, Dereck Hogan și președintele Igor Dodon au participat marți la o întrevedere comună de lucru. După discuțiile dintre cei doi, șeful statului și Ambasada SUA la Chișinău au publicat câte un comunicat de presă în care au subliniat principalele subiecte discutate, însă informațiile prezentate diferă de la o instituție la alta.

Președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a discutat cu ambasadorul despre situația epidemiologică și eforturile depuse în combaterea infectării cu noul coronavirus.

„De asemenea, am abordat situația politică din Republica Moldova. Am menționat intențiile autorităților moldovenești de a continua implementarea proiectelor social-economice și de infrastructură, angajamente asumate anterior. Am reiterat poziția fermă a președinției privind promovarea în continuare a politicii externe echilibrate”, susține șeful statului.

De cealaltă parte, în comunicatul Ambasadei SUA sunt prezentate mai multe detalii care nu se regăsesc însă în declarațiile președintelui. Reprezentanții Ambasadei SUA spun că Dereck Hogan a „încurajat continuarea progresului reformelor vitale din sectorul justiției” și a subliniat importanța păstrării independenței unor instituții cheie. Șeful statului nu a ținut însă să facă și el publice aceste aspecte.

Președintele și Ambasadorul au discutat despre importanța păstrării independenței instituțiilor financiare cheie, inclusiv a Băncii Naționale a Moldovei și importanța colaborării constructive cu donatorii internaționali pentru a ajuta Republica Moldova să depășească prezenta criză economică. Ambasadorul Hogan și președintele Dodon au analizat alte priorități cheie ale SUA în parteneriatul bilateral SUA-Moldova. Ambasadorul a încurajat continuarea progresului reformelor vitale din sectorul justiției, așa cum sunt prezentate în planul de acțiuni al Guvernului din noiembrie 2019 și de grupul de lucru SUA-Moldova privind buna guvernare și statul de drept. Ambasadorul a evidențiat eforturile Statelor Unite de a promova consolidarea instituțiilor democratice și statului de drept în Republica Moldova”, este menționat în comunicatul de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.

Cel mai probabil, subiectul cu referire la BNM se referă la declarațiile recente ale premierului Ion Chicu, care a declarat că va veni cu un proiect de modificare a legislației pentru a elimina anumite privilegii de care se bucură funcționarii de la BMM.