O eventuală aderare a R. Moldova la NATO reprezintă o „amenințare la adresa securității” Federației Ruse, susțin reprezentanții Dumei de Stat
Aderarea la NATO ar putea duce la „distrugerea statalității” R. Moldova, susține Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, scrie Vedomosti. Reacția vine în contextul declarației făcute, pe 20 ianuarie, de președinta Maia Sandu, care a menționat că în țara noastră „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul început de Rusia împotriva Ucrainei.
„Dacă Moldova vrea să-și distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiș, rapid, profitând de situație, pot adera la NATO și că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor țară, ar trebui să-și amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi de stat și își respectă poporul, iar ei (R. Moldova – n. red.) au Găgăuzia și Transnistria, unde locuiesc vorbitori de limbă rusă, care și-a exprimat voința cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a menționat el.
Kalașnikov a subliniat că atitudinea Rusiei față de o eventuală aderare a R. Moldova la NATO va fi una negativă, deoarece aceasta reprezintă o „amenințare la adresa securității” Federației Ruse.
„Una este să faci o declarație și alta este când o țară intră (într-o alianță militară – n. red.). De obicei, reacționăm la acțiunile care sunt făcute. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu mai multe decizii ale sale”, a declarat pentru Vedomosti Svetlana Jurova, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat.
Jurova crede că Ministerul rus de Externe „știe cum să răspund”(la declarația președintei R. Moldova, Maia Sandu – n. red.), transmite sursa citată.
Reprezentanții Președinției nu au răspuns la apelurile Ziarului de Gardă pentru a comenta subiectul.
Declarația președintei Maia Sandu a fost comentată, zilele trecute, și de senatorul rus Andrei Klimov, care a avertizat Chișinăul că riscă „repetarea scenariului ucrainean”.
Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Politico, că „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina, iar dacă se va ajunge la un consens, va fi nevoie de o modificare constituțională în acest sens.
Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara încă analizează următorul pas și că va fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.
„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”.
„Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Sandu.
Pe 19 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina.
„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a declarat Sandu pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
Sandu a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană, dar și cu alte state pe bază bilaterală. Ea a declarat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia, notează sursa citată.
„Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din R. Moldova și partidele pro-ruse cu obiectivul de a da jos Guvernul, Parlamentul și Președinția și nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am reușit să menținem stabilitatea”, a spus șefa statului.