Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Numirea noilor ambasadori ai R.…

Numirea noilor ambasadori ai R. Moldova în Țările de Jos și Luxemburg, susținută de Guvern

Veaceslav Dobîndă a fost numit ambasador al R. Moldova în Regatul Țărilor de Jos, iar ambasadorul R. Moldova în Regatul Belgiei, Viorel Cibotaru, a fost numit prin cumul ambasador în Luxemburg și șef al misiunii R. Moldova pe lângă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 5 octombrie, candidaturile acestora.

Veaceslav Dobîndă este diplomat de carieră și are 22 de ani de experiență în diplomație și relații internaționale. Deține rangul diplomatic de ambasador, iar, în prezent, este Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a fost ambasador al țării noastre în Estonia, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda.

Viorel Cibotaru exercită din luna mai 2022 funcția de ambasador al R. Moldova în Belgia. Acesta a fost anterior directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost Ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.