Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noile conturi de Telegram ale…

Noile conturi de Telegram ale lui Șor, Tauber și Guțul, blocate la câteva ore după apariție

Sursa: Bloomberg

Cel puțin 9 canale de Telegram, create la câteva ore după ce joi, 10 octombrie, mai multe canale de Telegram au fost blocate pe teritoriul R. Moldova pentru „încălcarea legilor locale”, au fost blocate în seara zilei de vineri în R. Moldova, scrie StopFals.md.

Este vorba despre noile canale ale lui Ilan Șor, Vasile Bolea, Iuri Vitneanski, Evgheniei Guțul, Marinei Tauber, precum și Blocul politic „Victorie”, „Гагаузская Республика 2.0”, „Victoria tinerilor” și „MD24”.

În seara zilei de joi, pe un canal de Telegram denumit „Stop EU | Moldova”, care mai este încă activ, a fost anunțat că „autoritățile din Moldova au închis zeci de canale de Telegram de opoziție”, dar „în ciuda eforturilor autorităților, în doar câteva ore, politicienii, partidele și mass-media au deschis noi conturi”, fiind publicată o listă.

Niciunul dintre acele canale nu mai este accesibil acum în R. Moldova, fiind afișat același mesaj despre încălcarea legilor locale.

Deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, a cărui canal a fost la fel blocat, și-a făcut altul, care încă mai este accesibil și pe care publică mesaje, distribuite de partidul Renaștere.

ZdG a scris anterior că cincisprezece canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, au fost blocate la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI). În scrisoarea consultată de Ziarul de Gardă, autoritățile din R. Moldova spun că prin intermediul acestor canale și chatbot-uri se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

Joi, 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, precum și al bașcanei Evghenia Guțul, au fost dezactivate. La accesare, utilizatorii sunt anunțați că aceste canale „nu pot fi afișate pentru că au încălcat legile locale”. Dezactivate au fost și canale precum cel al blocului „Victorie”, creat de oligarhul Ilan Șor la Moscova, canalele TV6 și MD24, dar și altele.

INI a solicitat companiei Telegram informații privind administratorii chatbot-urilor, adresele IP folosite pentru creare și administrare, dar și numerele de telefon ale persoanelor implicate. Solicitarea a fost înaintată pentru documentarea unor cauze penale privind „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari„ și „spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

„În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că membrii partidelor politice afiliate grupului Șor și blocului politic Victorie sunt remunerați lunar cu sume de bani care nu sunt reflectate în evidențele contabile ale partidelor”, se arată în scrisoare.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, încă alte circa 100 de canale și chatbot-uri urmează a fi blocate.

Telegram şi-a schimbat „radical” poziţia în ceea ce priveşte moderarea conţinutului după arestarea fondatorului companiei, Pavel Durov. Aplicaţia include acum un instrument prin care utilizatorii pot raporta conţinutul considerat ilegal, „pentru ca acesta să fie verificat de moderatorii companiei”. După eliberarea din arest, șeful Telegram, Pavel Durov, a recunoscut că numărul în creştere al utilizatorilor a făcut ca platforma să fie folosită şi de infractori.

Meta a anunțat tot vineri că a eliminat un grup de conturi și grupuri care viza publicul vorbitor de limbă rusă din Moldova pentru încălcarea politicii platformei privind comportamentul neautentic coordonat. Operațiunea s-a axat pe mai multe surse de știri false în limba rusă, care se prezentau drept entități independente, prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe platformele Meta (Facebook, Instagram), Telegram, Ok.ru și TikTok.

Ca parte a actualizărilor Meta periodice privind eforturile de întrerupere a amenințărilor, platforma a constatat un comportament neautentic coordonat (CIB) care a vizat R. Moldova și pe care Meta l-a întrerupt la începutul trimestrului al treilea al acestui an.

Astfel, Meta a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram pentru încălcarea politicii noastre împotriva comportamentului neautentic coordonat. Această rețea provenea în principal din regiunea transnistreană a Moldovei și viza publicul vorbitor de limbă rusă din R. Moldova.„Am eliminat această campanie înainte ca ei să poată construi audiențe autentice pe aplicațiile noastre”, subliniază Meta.