Neregulile constatate de observatorii Promo-LEX: „Peste 20 de cazuri de violență și de intimidare”
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Președintelui constată că, până la acest moment, au fost depuse 384 de contestații. Potrivit lui Pavel Postică, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, au fost înregistrate cel puțin 19 cazuri în care alegătorii au fost recompensați pentru votul făcut.
„Potrivit observatorilor, în aceste cazuri, după exercitarea dreptului de vot, unii alegători ieșeau și sunau pe cineva confirmând că au votat, fie că reveneau la secțiile de votare ținând niște bani în mâini. Totodată, au fost înregistrate peste 20 de cazuri de violență sau intimidare a observatorilor. La 83 de alegători nu le-au fost verificate actele de identitate înainte de a vota, iar în 107 cazuri nu a fost aplicată ștampila „votat” în buletinele de vot ale celor care votaseră deja”, a menționat Postică.
De asemenea, observatorii au semnalat 225 de cazuri de votare în grup și încălcare a secretului votului, alte șapte cazuri se referă la introducerea în urnă a mai multor buletine de vot de către un singur alegător, vânzarea băuturilor alcoolice în preajma secțiilor de vot, dar și transportarea organizată a alegătorilor la urne la Căușeni, Chișinău și Șoldănești.
Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care monitorizează procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din țară. MOA Promo-LEX va realiza Numărarea în Paralel a Voturilor în toate secțiile de votare. Misiunea observă alegerile și în 47 de secții de votare constituite peste hotarele RM. Observatorii implicați în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului național independent Promo-LEX, obligându-se să acționeze operativ, cu buna-credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de o echipă centrală formată din 37 de persoane.