Natalia Gavrilița: „Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”
Procesul de integrare europeană este unul lung, însă oferirea statutului de candidat pentru R. Moldova ar fi un semnal foarte important pentru oameni că sunt bineveniți în UE. Asta spune prim-ministra Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Euronews. Ea a punctat că R. Moldova își dorește să adere la UE, nu și să facă parte din NATO.
Întrebată dacă neutralitatea R. Moldova înseamnă că orice aderare la NATO este exclusă, Natalia Gavrilița a spus: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de Constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”.
Cât privește acțiunile autorităților de la Chișinău într-un posibil scenariu în care trupele ruse nu se vor opri la granițele R. Moldova, Gavrilița a spus că acum nu sunt pericole ca războiul din Ucraina să afecteze securitatea țării.
„Într-adevăr, avem regiunea transnistreană. Avem trupe rusești care staționează acolo. Am cerut retragerea trupelor rusești în mod constant, în ultimii 30 de ani. În prezent, nu vedem niciun risc sau plan de angajare în vreun conflict. Dar, desigur, situația este incertă și depinde de evoluția din Ucraina. Dar așa cum am spus, suntem o țară neutră și ne așteptăm ca toți partenerii internaționali să acționeze în conformitate cu un principiu de neutralitate”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a mai spus că procesul de integrare europeană este unul lung, însă oferirea statutului de candidat pentru R. Moldova, după ce la 3 martie a fost semnată cerere de aderare, ar fi un semnal foarte important pentru oameni că sunt bineveniți în UE.
„Suntem conștienți că procesul de integrare europeană este unul lung, este un proces de transformare. În același timp, în contextul securității din regiune, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din țările care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt bineveniți în lumea liberă. Sunt bineveniți în Uniune, unde, știți, valorile democratice și statul de drept și respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem pregătiți să ne facem temele pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus prim-ministra R. Moldova.
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, însoțită de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat, în seara zilei de joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE). A doua zi, cererea a fost înmânată ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franței pe lângă UE. În aceeași zi, cerere de aderare a depus și Georgia. Ucraina, cea de-a treia țară care face parte din „trio Asociat” în grupul de țări din Parteneriatul Estic, a fost prima care a cerut aderarea la UE, printr-o cerere de aderare semnată de președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, la 28 februarie.
Prima discuție pe marginea celor trei cereri de aderare depuse în mijlocul războiului declanșat de Rusia în Ucraina a avut loc pe 7 martie, la Bruxelles. O zi mai târziu, Comisia Europeană a recepționat cererile, cu solicitarea să facă o evaluare în fiecare caz în parte. Subiectul urmează a fi discutat și de liderii UE, la Reuniunea informală din 10-11 martie, la Versailles.