Natalia Gavrilița a discutat cu omologul său român despre stocarea gazelor naturale în depozitele din România și despre participarea companiilor din România la licitațiile organizate de Termoelectrica pentru achiziția de păcură
Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, marți, 13 septembrie, la București, cu omologul său român, Nicolae Ciucă. Potrivit unui comunicat al Executivului, oficialii au discutat despre stocarea gazelor naturale în depozitele din România, necesitatea creșterii cantității de masă lemnoasă, precum și participarea companiilor din România la licitațiile organizate de S.A. Termoelectrica pentru achiziția de păcură.
În context, șefa Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul substanțial al României pentru obținerea statutului de țară candidat, subliniind importanța fortificării în continuare a parteneriatului strategic, inclusiv în vederea contracarării efectelor negative ale războiului din Ucraina.
„Susținerea și solidaritatea, de care dau dovadă poporul român și autoritățile române, ne ajută să facem față crizelor și instabilității generate de tensiunile la nivel regional. În același timp, România rămâne cel mai important partener al R. Moldova în procesul de dezvoltare și aderare la UE. Contăm în continuare pe implicarea prietenilor noștri de la București în gestionarea acestui proces, precum și racordarea standardelor din diverse domenii la cele europene”, a spus Natalia Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, Republica Moldova are nevoie de sprijinul autorităților române și pentru dezvoltarea altor domenii, în mod special, pentru asigurarea securității energetice a țării.
„Pe lângă reformele sistemice, axate pe modernizare, prioritatea numărul unu pentru Guvernul R. Moldova este să trecem cu bine peste această iarnă”, a adăugat prim-ministra.
Prim-ministra a subliniat importanța colaborării în domeniul agriculturii, referindu-se la fluxurile de aprovizionare cu produse agricole și alimente, afectate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Totodată, șefa Executivului a apreciat deschiderea României față de agricultorii și fermierii din R. Moldova, care sunt afectați de embargoul impus de Rusia, dar beneficiază de accesul produselor pe piața Uniunii Europene.
De asemenea, oficialii au vorbit despre situația la frontiera de stat și necesitatea intensificării acțiunilor în vederea fluidizării traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În acest context, cei doi premieri au accentuat și importanța accelerării construcției podului flotant de la Leova-Bumbăta. R. Moldova propune ca noul punct de trecere să fie deschis și traficului internațional rutier, nu doar pentru traficul internațional de mărfuri.
Oficialii au reconfirmat intenția de a avansa în implementarea proiectelor comune și realizarea agendei bilaterale consistente dintre cele două țări, menționând intensitatea fără precedent a relațiilor moldo-române.
Natalia Gavrilița se află la București pentru a participa la „Moldova – Romania: Capital Bridges” – primul forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului.