Moscova acuză guvernarea de la Chișinău de „rusofobie” și amenință cu „reacții”
Moscova a luat act de declarațiile „antirusești, aproape rusofobe”, ale oficialilor moldoveni și nu le va lăsa fără reacție, a declarat joi, 27 octombrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă, transmite presa rusă.
„S-a ajuns la punctul în care unii deputați din partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” fac apeluri în Parlament pentru a recunoaște Rusia ca regim terorist. Desigur, înregistrăm astfel de declarații antirusești și, desigur, acestea nu vor rămâne fără reacție”, a spus Zaharova.
Zaraharova mai spune că „Moscova urmărește cu îngrijorare evoluția situației din Moldova, unde mii de oameni protestează din cauza nemulțumirii față de politicile autorităților”. De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe declară că „Rusia este alarmată” și de faptul că în R. Moldova este promovată ideea despre „amenințarea rusă”.
„O altă tendință îngrijorătoare este promovarea în R. Moldova a tezei despre o anumită amenințare rusă. Scopul este evident: pregătirea opiniei publice pentru o creștere a cheltuielilor pentru apărare, justificarea cooperării cu NATO, Uniunea Europeană, „pentru a proteja neutralitate Republicii Moldova””, a mai spus Zaharova.
În cadrul ședinței Parlamentului din 20 octombrie, deputatul PAS Dumitru Alaiba a propus, în plenul Parlamentului, declararea Rusiei drept „regim terorist”. El a amintit că Parlamentul Estoniei a condamnat anexarea teritoriilor ucrainene de către Moscova și a calificat Rusia drept „regim terorist”.
„Cred că nu sunt singurul care crede că și R. Moldova trebuie să facă un asemenea pas”, a spus Alaiba.
Pe 26 octombrie, Senatul Poloniei, de asemenea, a aprobat o decizie prin care Rusia a fost declarată drept „regim terorist”.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.