Modificări nocturne la legea tutunului, promovate de Sîrbu și Andronachi. Vizează dispozitivele electronice și ar pune în pericol sănătatea minorilor
Deputatul fracțiunii PAS, Radu Marian, susține în R. Moldova ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise, conform unui amendament al deputaților Vladimir Andronachi și Sergiu Sîrbu la legea privind controlul tutunului, votată în ședința nocturnă din 16 decembrie.
Parlamentarul spune că la 16 decembrie, cu puțin timp înainte de ședința de seară a comisiei economie, buget, finanțe, deputații Vladimir Andronachi și Sergiu Sîrbu au depus câteva amendamente de modificare a politicii bugetar-fiscale, care n-au vreo legătură cu domeniul bugetar-fiscal, iar câteva amendamente se referă și la legea privind controlul tutunului.
„Aceste amendamente au fost depuse atât de târziu, încât nu s-au regăsit nici în sinteza amendamentelor pe care eu am primit-o în acea seară, în timpul ședinței, la ora 21:16. Mai grave decât problemele de procedură și transparență, sunt pericolul pentru sănătatea publică pe care îl presupun aceste amendamente . La legea privind controlul tutunului, articolul 23 (alineatul 1, litera a), se majorează de la 20mg la 72 mg limita de cantității de nicotină care se poate conține în 1ml de lichid în țigaretele electronice. Asta înseamnă că în Moldova ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise și vor pune în pericol, la modul cel mai practic, viața copiilor și tinerilor”, spune Radu Marian.
Deputatul face trimitere la un scandal provocat în SUA de acest tip de țigări, în condițiile în care „aproape 70 tineri au murit din cauza bolii pulmonare VAPI (Vaping-associated pulmonary injury), cauzate de aceste dispozitive de fumat electronic”.
„Ca urmare, mai multe state și orașe din SUA au interzis comercializarea acestor produse, iar autoritățile federale au lansat o investigație penală împotriva companiei care comercializează produsele. În prezent, există aproape 60 de procese de judecată în SUA intentate împotriva acestor produse, din cauza daunelor aduse sănătății, deceselor, dependenței create și modului periculos prin care acestea sunt promovate în rândul copiilor. Amintesc că țigările electronice cu nivel atât de mare de tutun sunt interzise în UE”, menționează Marian.
Conform unui studiu efectuat de GYTS (Global Youth Tobacco Survey), 12,7% dintre elevii din Moldova (16,8% dintre băieți și 8,4% dintre fete) folosesc țigări electronice și sunt cei mai vulnerabili în fața acestor produse dăunătoare care urmează să apară pe piața.
În context, parlamentarul solicită Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Sănătate publică să vină cu o poziție cu privire la aceste modificări și să refuze oferirea avizelor sanitare pentru aceste produse.