Ministrul Justiției, referitor la posturile suspendate: „Libertatea de exprimare este una, propaganda este cu totul altceva”
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, a comentat reacțiile apărute ca urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale de suspendare a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune, pe perioada stării de urgență.
„Referitor la suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune, ca să fie foarte clar. Libertatea de exprimare este una, propaganda este cu totul altceva. Și în cazul dat nu este doar simplă propagandă așa cum a mai fost și când inclusiv CtEDO a dat dreptate autorităților, ci una care propagă deschis și justifică un război de agresiune, proliferând un limbaj agresiv care incită la ură interetnică, fapt ce pune în pericol securitatea statului. Iar poate funcția de bază a unui Stat este protejarea securității cetățenilor și ordinii constituționale. Statul nu doar că este în drept, ci este chiar obligat să reacționeze. Restul sunt detalii – importante, dar nu determinante”, a subliniat Litvinenco într-un mesaj publicat pe Facebook.
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat vineri, 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.
Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.
Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.
Posturile de televiziune TV 6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate deputatului fugar Ilan Șor, au venit cu o reacție față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a le suspenda, pe perioada stării de urgență, licențele de emisie.
Cele trei posturi au publicat mesaje aproape identice în care spun că „argumentarea CSE este total neîntemeiată” și fac „apel la comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, care trebuie să dea o apreciere justă” a deciziei CSE privind suspendarea licențelor de emisie.
Ulterior, alte trei posturi a căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie, au venit cu reacții prin care condamnă această măsură. RTR Moldova a anunțat că își mută programele la altă televiziune.
Într-o declarație făcută publică de Ministerul rus al Afacerilor Externe, decizia Chișinăului de a suspenda licențele de emisie pentru șase posturi de televiziune, pe care externele de la Moscova le califică drept „canale de limbă rusă”, este condamnată ca fiind „un act de cenzură politică”.
Federația Rusă solicită organizaţiilor internaţionale să evalueze acţiunile autorităţilor moldoveneşti, a adăugat Ministerul rus de Externe.
În declarație se mai subliniază că autoritățile Republicii Moldova ar folosi „metodele cenzurii totalitare”, pentru a curăța spațiul informațional național de „puncte de vedere alternative”.