Ministerul român de Externe, despre amenințările Kremlinului Moldova că ar putea dispărea: „Bătăușii cunosc doar puterea”
Ministerul român de Externe a avertizat că vremurile în care Kremlinul spunea națiunilor suverane ce să facă, ce să spună și când „au apus”, după ce Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moldova „ar putea să dispară” ca stat, relatează G4Media. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova a calificat declarațiile lui Patrușev drept „ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului”.
„În timp ce Rusia duce un război ilegal de cucerire împotriva unui vecin, oficialii săi continuă să facă declarații care pun la îndoială suveranitatea națiunilor europene. La trei decenii și jumătate după ce Uniunea Sovietică și dictatura comunistă brutală pe care o reprezentau au fost aruncate în coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane, Europei și lumii ce să facă, ce să spună și când.
Acele vremuri au apus. Acesta este exact motivul pentru care aliații suverani au construit și mențin umbrela de descurajare și apărare a NATO. Bătăușii cunosc doar puterea și răspândesc dezinformare și propagandă atunci când se confruntă cu determinarea națiunilor libere”, a scris pe rețeaua socială X purtătorul de cuvânt al diplomației române, Andrei Țărnea.
Într-un interviu pentru „Komsomoliskaya Pravda”, Nicolai Patrușev a acuzat autoritățile de la Chișinău de „politică agresivă antirusească”, menționând că acestea se fac de vină pentru criza energetică din R. Moldova.
„Chișinăul nu ar trebui să se mintă nici pe sine, nici propriul popor. Autoritățile moldovenești ar trebui să nu caute dușmani în interiorul țării sau în Transnistria, ci să recunoască propriile greșeli și să înceapă să corecteze situația. Nu exclud că politica agresivă antirusească a Chișinăului va duce la faptul că Moldova fie va deveni parte a altui stat, fie va înceta complet să existe. În această situație, se poate lua ca exemplu cazul Ucrainei, unde neonazismul și rusofobia au dus țara la prăbușire, și asta cu mult înainte de operațiunea militară specială”, a spus Patrușev.
Ministerul de Externe a respins declarațiile făcute de oficialul rus.
„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm declarațiile domnului Nikolai Patrușev, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul R. Moldova. Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, se puncta în comunicatul emis de MAE.
Pe 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în stânga Nistrului. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, cea mai mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale locuitoriilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de la Cuciurgan se producea electricitate pentru ambele maluri ale Nistrului.
Autoritățile de la Chișinău acuză Moscova și Gazprom că au întrerupt livrările de gaz destinate regiunii transnistrene pentru a destabiliza Republica Moldova. La rândul lor, Tiraspolul și Moscova susțin că Chișinăul și Kievul sunt responsabili de criza energetică.
După ce a refuzat, în plină criză energetică, ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Anunțul vine a doua zi după ce pretinsul lider de la Tiraspol a revenit dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.
Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi „insuficientă” pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină.