Ministerul de Externe al României face apel la „responsabilitate” și la abținerea de la orice „declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a R. Moldova”
Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă „alegațiile, lipsite de fundament” ale Ministerului rus Externe din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și „retorica amenințătoare și provocatoare utilizată” de Moscova. Într-o reacție publicată pe pagina oficială a MAE al României, instituția face apel la „responsabilitate” și la abținerea de la orice „declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a R. Moldova”.
„Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu R. Moldova.
MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a R. Moldova”, se arată în poziția Ministerului de Externe al României, privind comunicatul MAE rus referitor la regiunea transnistreana a R. Moldova.
„Forțele armate ale Federației Ruse vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii și a depozitelor militare din satul Cobasna din Transnistria”
Ministerul rus de Externe a venit vineri, 24 februarie, cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene „să nu facă un pas riscant”, în contextul anunțului Ministerului rus al Apărării privind creșterea prezenței militare ucrainene, în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o eventuală „intervenție în regiunea transnistreană”.
Moscova susține că „forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde la provocarea regimului de la Kiev” și își vor „proteja compatrioții, contingentul rus de menținere a păcii și depozitele militare din satul Cobasna” din regiunea transnistreană.
Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), declarația Moscovei este „provocatoare”. MAEIE a reiterat necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.
Pe 23 februarie, de dimineață, Ministerul rus al Apărării a publicat primul comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.
Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.
Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”.
Tot pe 23 februarie, după ora 22:00, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.
În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.
Pe 24 februarie, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că „în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.