Miliardul furat nu poate fi datorie de stat
O petiție cu mesajul „Întoarceți miliardul furat de la hoți, nu de la noi” a fost postată pe siteul www.change.org, unde a fost deja semnată de peste 1400 de vizitatori ai acestui portal. În petiție se spune că „Guvernul Filip vrea ca noi să plătim DUBLU miliardul furat, din 2017 în 2032. Asta ar înseamna că până și copiii care nici măcar nu s-au născut au și intrat în datorii cu mult înainte să apară pe lume. Aproximativ șapte generații vor fi impuse să întoarcă miliardul furat de regimul Plahotniuc și complicii săi, iar sigiliul se vrea a fi pus URGENT, ca de obicei, pe ascuns”.
Prin această petiție semnatarii se opun transformării miliardelor furate în datorie de stat, refuză să plătească vreun leu, direct sau indirect, pentru a le acoperi, și cer ca cei implicați conștient sau inconștient în schema jafului secolului să fie trași la răspundere și să fie impuși să întoarcă neîntârziat miliardul furat din cont propriu.
Autorii petiției amintesc că, în Parlamentul R. Moldova se află proiectul legii nr. 257 prezentat de către guvernul Filip-Plahotniuc, privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 și nr. 101 din 01.04.2015 emise de către guvernele Leancă și Gaburici.
În mod total netransparent, fără consultări cu societatea civilă, Guvernul a înaintat proiectul de lege privind transformarea garanțiilor de stat în datorie internă, cu majorarea semnificativă a sumei (aceasta practic se va dubla) și urmează să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017. Mai mult ca atât, cu o impertinență incomensurabilă, executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgență.
În continuarea documentului sunt aduce date din istoricul jafului miliardului. Jaful a început la 17 noiembrie 2014, continuând cu 1 aprilie 2015, când cabinetele de miniștri conduse de Leancă si Gaburici, în ședințe secrete, fără consultări cu poporul și societatea civilă, au oferit garanții de stat pentru BNM, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporție de 15 % din PIB.
Autorii petiției califică drept culmea cinismului decizia actualului regim de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esență criminală. Aceștia amintesc că, până în prezent, cei vinovați de furtul miliardului nu au fost trași la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaște dacă în general are loc cu adevărat investigarea fraudei de proporții.
Membrii Parlamentului sunt chemați să nu admită, prin toate mijloacele legale, adoptarea acestei legi prin care, de fapt, se realizează încă un furt în valoare de peste un miliard de euro din buzunarele cetățenilor
„În cazul în care actualul Parlament refuză, ca de obicei, să asculte de ce vrea poporul, insistăm ca această petiție să servească drept temei legal și moral pentru Președintele R. Moldova (probabil cel nou ales) să declanșeze un referendum prin care să consulte populația vizavi de felul în care vrea ca miliardul furat să fie întors. În plus, imediat după desfășurarea unor noi alegeri parlamentare, solicităm Parlamentului să anuleze neîntârziat această lege, să localizeze și să aducă în vistieria țării miliardul furat, să ancheteze și să trimită pe banca acuzaților toate persoanele implicate în provocarea dezastrului financiar și economic al Republicii Moldova, inclusiv deputații votanți, contrar intereselor poporului, ai legii menționate”, se spune în încheierea petiției care, de rând cu semnăturile colectate, va fi expediată Parlamentului, Guvernului și președintelui R. Moldova.