Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul lui Dorin Recean după…

Mesajul lui Dorin Recean după ce omologul său slovac a fost împușcat: „Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre”

Sursa: Reuters

Premierul Dorin Recean a condamnat atacul armat asupra premierului slovac Robert Fico.

„Profund întristat despre vestea privind incidentul în care a fost implicat premierul Robert Fico. Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre. 

Îi doresc o recuperare rapidă și completă. Gândurile noastre sunt alături de poporul Slovaciei în această perioadă dificilă”, a scris prim-ministrul Dorin Recean.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat în abdomen după o ședință de guvern miercuri, a anunțat presa slovacă.

Un martor a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe focuri de armă după reuniunea de la Handlova, la nord-est de capitala Bratislava. Poliția a reținut un bărbat, iar agenții de securitate au împins pe cineva într-o mașină și au plecat, a declarat martorul.

Agenția de știri slovacă TASR l-a citat pe vicepreședintele Parlamentului, Lubos Blaha, care a declarat că Fico a fost împușcat și rănit. Radiodifuzorul TA3 a relatat că s-au tras patru focuri de armă, unul dintre ele lovindu-l pe Fico, în vârstă de 59 de ani, în abdomen.

Serviciile de urgență au declarat că un elicopter a fost trimis pentru un bărbat în vârstă de 59 de ani din Handlova, după ce a primit informații că acesta a fost împușcat.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat ceea ce a descris ca fiind un atac josnic la adresa lui Fico.

Guvernul slovac s-a reunit la Handlova, la 190 km nord-est de Bratislava, în cadrul unui turneu în regiunile țării după ce a preluat puterea la sfârșitul anului trecut.

Anul trecut, Fico a revenit pentru a patra oară în funcția de prim-ministru al acestei țări central-europene, membră a Uniunii Europene și a NATO, după ce a schimbat direcția politică pentru a se adresa unui electorat în schimbare.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico a oscilat între curentul pro-european și poziții naționaliste care se opun politicilor Uniunii Europene și SUA. De asemenea, el și-a arătat disponibilitatea de a schimba cursul în funcție de opinia publică sau de realitățile politice schimbate. În urma împușcăturilor, cel mai mare partid de opoziție din Slovacia a anulat un protest programat pentru miercuri seara împotriva reformelor televiziunii publice.