Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajele președintei Maia Sandu și…

Mesajele președintei Maia Sandu și prim-ministrului Dorin Recean, după anunțul privind începerea negocierilor de aderare: „Este o pagină nouă în istoria noastră”

Sursa: Charles MICHEL/Facebook

Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au venit cu mesaje după anunțul privind decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Conform șefei statului „acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor.

27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis „da” pentru țara noastră, au zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.

Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.

Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a transmis Maia Sandu.

Și șeful Guvernului a felicitat moldoveni, menționând că „este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții”.

„Felicitări, dragi cetățeni! Astăzi începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Decizia istorică a Consiliului European, luată cu votul unanim al celor 27 de lideri europeni, este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene.

Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE”, a spus premierul Dorin Recean.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel.

„Consiliul a acordat statutul de candidat pentru Georgia. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”, a afirmat Charles Michel.

Comisia Europeană recomandă miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene. Totodată, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.

La un an de la obținerea statutului de țară candidată, R. Moldova a îndeplinit trei din cele 9 recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a deveni membră a UE.