Mesaje de susținere a viitorului european al R. Moldova de la parlamentarii din țările Uniunii Europene: „Cetățenii moldoveni sunt parte a familiei europene”
Parlamentul Republicii Moldova a găzduit joi, 9 mai, vizita comună a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene.
Numeroși parlamentari din țările UE, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și ambasadori ai statelor membre ale UE au discutat despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și despre cum instituțiile parlamentare din statele membre ale UE pot susține viitorul european al R. Moldova, împărtășind din experiența acestora. Au vorbit despre beneficiile aderării la UE, despre lecțiile aderării, menționând că locul țării noastre este în UE, unde „este așteptată”.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea evenimentului, a subliniat că Uniunea Europeană este, astăzi, cel mai mare partener de dezvoltare, partener economic al țării noastre, mulțumind pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în a aduce standardele europene la noi acasă.
„Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră ferm și credibil pentru această alegere. Noi am făcut pași hotărâți și vom munci în continuare foarte serios pe această cale”.
Prezent la discuții, Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a reiterat că UE va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul de aderare. „Cetățenii Republicii Moldova sunt parte a familiei europene. Dincolo de mesaje de susținere, UE oferă și un sprijin concret fără precedent Moldovei, fiind cel mai mare susținător al poporului. Din octombrie 2021, peste 1,2 miliarde de euro au fost disponibile pentru Moldova și circa 900 de mln de euro au fost mobilizate prin proiecte economice și de investiții. De asemenea, peste 80 % din gospodăriile moldovenești au beneficiat de ajutor la facturile la energie. Avem acum și mai multe oportunități deschise pentru cetățenii Republicii Moldova. De exemplu, taxele pentru roaming au fost reduse și acum muncim pentru a le elimina”.
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a remarcat că, în ultimii trei ani, țara noastră s-a transformat, și-a „formulat clar” prioritățile și „și-a ales viitorul european”. Respectiv, acum, Moldova este recunoscută ca o țară mică, dar curajoasă, cu oameni harnici și empatici, demni de marea familie europeană. „Cu atât de mulți prieteni buni, cu o președintă curajoasă care a scos țara din izolare internațională și anonimat; cu o voință politică puternică în Parlament; cu un Guvern solid și competent – suntem de neclintit în parcursul european al moldovenilor. Noi suntem europeni, iar locul Republicii Moldova este în UE”.
Reuniunea a fost prezidată de președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, care a mulțumit țărilor UE pentru sprijinul oferit în modernizarea Republicii Moldova.
Vorbitorii principali ai evenimentului – Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, deputații Radu Marian și Oazu Nantoi – s-au referit la evoluțiile în parcursul de integrare europeană a țării, proiectele implementate cu susținerea UE, situația actuală din sectorul economic și energetic din țară, lupta cu dezinformarea, știrile false și războiul hibrid. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a adresat un apel către investitorii din țările UE să investească în Republica Moldova, unde sunt „condiții prielnice” pentru investiții, o „economie digitală atractivă” și „potențial” în domeniul agriculturii. „Cu ajutorul prietenilor noștri de pe întreg continentul, am convingerea că parcursul nostru european va fi nu doar unul de succes, dar și unul accelerat”, a punctat Cristina Gherasimov.
La discuții au asistat și un grup de 50 de tineri ambasadori, care și-au exprimat intenția să contribuie la promovarea Uniunii Europene în comunitățile lor.
Pe parcursul zilei, oficialii vor participa la Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale. Ulterior, președinții grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale UE vor merge la Ungheni, unde se vor familiariza cu mai multe proiecte implementate cu suportul Uniunii Europene.