Mesaj exclusiv de la ambasadorul Hogan către Parlament: SUA rămân prieten fidel al poporului Moldovei
În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacției Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament. Ambasadorul subliniază combaterea corupției, independența justiției, dar și crearea transparentă a unui Guvern credibil:
„Alegerile parlamentare de luna trecută au fost un moment crucial în dezvoltarea democratică a Moldovei și au permis cetățenilor Moldovei să-și facă vocea auzită. Acum când alegerile s-au încheiat și parlamentul se află în sesiune, urmează munca cu adevărat dificilă: formarea unui guvern care să îmbunătățească viața fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Statele Unite sunt gata să coopereze cu orice guvern care va fi format cu acest scop.
În următorii patru ani, noii lideri ai Republicii Moldova vor trebui să facă o alegere importantă: să lucreze împreună pentru binele poporului și să-și îndeplinească promisiunile, sau să sfideze încrederea publică pentru a-și urma interesele private și avansarea personală?
Pentru a soluționa problemele cheie cu care se confruntă țara și pentru a conlucra cu partenerii internaționali, Moldova trebuie să aibă un guvern credibil cu un parlament deplin funcțional. Prin urmare, îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. În plus, toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public și să lucreze pentru a obține încrederea poporului Moldovei și a partenerilor internaționali.
Cetățenii Moldovei merită lideri angajați să lucreze pentru poporul care i-a ales și pentru a îmbunătăți oportunitățile economice pentru toți. Statele Unite ale Americii așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu cei care sunt angajați să ajute poporul Moldovei să construiască un viitor mai luminos și mai prosper.
După cum am spus foarte clar, Statele Unite au două priorități-cheie în relațiile bilaterale dintre SUA și Republica Moldova. Prima este de a promova dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice – inclusiv mecanisme anti-corupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent – care să funcționeze pentru poporul Moldovei. A doua este de a consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova și de a-i permite să-și continue calea europeană pe care a ales-o, menținând în același timp relații constructive cu vecinii săi.
Cred că toți cetățenii Moldovei știu că țara lor nu-și poate atinge adevăratul potențial fără o reformă serioasă, începând cu eliminarea corupției. Corupția descurajează investițiile străine și antreprenoriatul, împiedică crearea noilor locuri de muncă și îi împinge pe tinerii talentați să caute oportunități mai mari în străinătate. Crearea instituțiilor precum Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Anticorupție sunt pași importanți, dar ele au nevoie de finanțare, angajați și independență pentru a-și îndeplini misiunea pe deplin.
Reformele anti-corupție importante sunt imposibile fără o justiție puternică și independentă, care să investigheze, să judece și să pedepsească pe cei care încalcă legea, indiferent de averea și puterea lor. Cetățenii Moldovei merită un sistem judiciar care să trateze pe toți în mod egal în baza legii. Aceasta înseamnă că autoritățile din Moldova, bazându-se pe progresele obținute deja, ar trebui să continue perfecționarea procesului relativ transparent de selecție și de instruire în cadrul sistemului judiciar prin disciplinarea mai dură și eliminarea judecătorilor și procurorilor corupți. În sistemul judiciar nu este loc pentru cei cu integritate dubioasă sau etică profesională defectuoasă.
Imparțialitatea statului de drept pentru toți cetățenii creează un mediu în care putem coopera cu viitorul guvern și societatea civilă pentru a ne concentra asupra problemelor sociale și economice cheie care afectează toți cetățenii Moldovei – inclusiv ce ține de investițiile în educație, infrastructură și oportunități solide și durabile de angajare.
Instituțiile democratice independente vor susține creșterea economică și investițiile și vor spori rezistența Moldovei față de cei care vor să-i submineze suveranitatea. Reconfirmarea angajamentului față de valorile occidentale va promova, de asemenea, o societate independentă, liberă și deschisă, în care oamenii sunt încurajați să-și exprime părerile, să-i responsabilizeze pe oficialii pe care i-au ales, și să-și controleze viitorul.
Statele Unite susțin dreptul Moldovei de a-și alege propria cale. Cred că cea mai bună cale de a crea condiții pentru un viitor mai bun pentru toți cetățenii Moldovei este de a consolida relațiile cu Statele Unite și Europa. Vom lucra în vederea extinderii relațiilor economice dintre SUA și Moldova. De asemenea, vom continua să susținem eforturile Republicii Moldova de a găsi noi parteneri comerciali și de investiții, și de a dezvolta capacitatea agricultorilor și a întreprinderilor pentru a concura pe piețele internaționale.
După ani de scandaluri bancare, poporul Moldovei cunoaște importanța curățirii sectorului financiar. Îndemnăm viitorul guvern să își demonstreze angajamentul față de aceste reforme prin luarea măsurilor necesare pentru a reporni programele de creditare cu FMI și Banca Mondială, precum și a redobândi accesul la asistența macrofinanciară a UE. Aceste programe trimit semnale către investitorii internaționali că Moldova merge pe calea corectă, iar mai multe investiții străine vor crea mai multe locuri de muncă chiar aici acasă.
De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Republica Moldova pentru a o ajuta să-și dezvolte capacitatea de a-și proteja frontierele recunoscute pe plan internațional și de a se apăra de amenințările moderne prin consolidarea sistemului de apărare cibernetică și înăsprirea controlului asupra companiilor străine care doresc să aibă influență asupra infrastructurii importante. Dorim să ajutăm Moldova să își diversifice rutele și sursele de energie; construirea conductei Ungheni-Chișinău și a stațiilor electrice „back-to-back” pentru a conecta Republica Moldova la gazul și electricitatea din România sunt pașii următori importanți.
Relația noastră cu Moldova depășește legăturile dintre guverne – este vorba și despre legătura strânsă dintre cetățenii noștri. Sunt hotărât să extind contactele între oameni care contribuie la construirea unei înțelegeri reciproce între Statele Unite și Moldova. Începând cu programele de schimb și cele culturale și terminând cu programul „Speaker” și cele de promovare a turismului, vom continua să apropiem cetățenii Moldovei și ai SUA.
Statele Unite sunt alături de poporul Moldovei. Îndemnăm oficialii nou-aleși să aleagă binele comun și nu interesul propriu. Sunt încrezător că, cu voință politică, implicarea publică și sprijin din partea partenerilor internaționali, cetățenii Moldovei pot construi viitorul luminos și prosper pe care țara lor îl merită.”
Dereck J. Hogan
Ambasadorul SUA în Republica Moldova