Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAN solicită CEC-ului să sancționeze…

MAN solicită CEC-ului să sancționeze PAS pentru că ar face campanie electorală în favoarea Maiei Sandu sub pretextul promovării referendumului pro-UE

Sursă: agora.md

Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de edilul capitalei Ion Ceban, a sesizat Comisiei Electorale Centrale (CEC) despre faptul că membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar face campanie electorală în favoarea Maiei Sandu sub pretextul promovării referendumului pro-UE.

Reprezentanta PAS explică pentru Ziarul de Gardă de ce în paginile ziarului de promovare a referendumului de regăsește fotografia președintei.

În sesizarea depusă la CEC la 18 iunie, MAN cere sancționarea PAS pentru că membrii partidului de guvernământ ar fi distribuit 380 de mii de ziare pro-referendum, „în care se face agitație în favoarea candidatei declarate Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 și se politizează referendumul din aceeași zi”, pentru că apare și poza președintei Maiei Sandu, dar și citate și discursuri ale șefei statului.

Foto: ZdG

Purtătoarea de cuvând a partidului de guvernământ, Adriana Vlas punctează: „Pe 20 octombrie au loc și referendumul constituțional, și alegerile prezidențiale. Este important ca toți cetățenii să cunoască această dată și să-și spună voința în cadrul acestor scrutine”.

Vom continua să încurajăm participarea civică și prezența cât mai mare la referendum. De asemenea, precizăm că inițiativa a venit de la președinta Maia Sandu, iar șefa statului mereu a îndemnat pe cât mai mulți – partide, societate civilă, cetățeni – să se unească în jurul acestui moment important pentru parcursul european al Moldovei”, a declarat reprezentanta PAS pentru ZdG.

MAN insistă că „astfel de practici nu se încadrează în conceptul de alegeri libere și corecte”.

(…) Comisia Electorală Centrală (care se prezumă a fi imparțială), trebuie să înceteze aplicarea standardelor duble, să impună partidului de guvernare respectarea legii și să aplice în mod uniform legea pentru toți”, reiterează reprezentanții partidului MAN.

MAN se află printre cele 13 formațiuni care au semnat la 26 mai, la Chișinău, alături de partidul de guvernământ PAS și formațiuni de opoziție pro-europene unite în blocul „Împreună”, un „Pact pentru Europa”, prin care și-au asumat „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Primarul Ion Ceban a anunțat că nu va candida la funcția de președinte al R. Moldova, în cadrul alegerilor care vor fi organizate la 20 octombrie.