Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu și Dorin Recean,…

Maia Sandu și Dorin Recean, citați de instanța de judecată pentru a da declarații în procesul concesionării Aeroportului

ZdG

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Judecătorul a admis vineri, 31 mai, cererea avocatului fostului prim-ministru Iurie Leancă, prin care a solicitat ca toți membrii Cabinetului de miniștri de atunci să fie audiați, scrie TV8.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani au admis astăzi cererea avocatului fostului premier Iurie Leancă de a audia în calitate de martori toți membrii Cabinetului de miniștri care au votat concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, după ce anterior, completul de judecători a respins aceste cereri din partea avocaților martorilor, notează sursa citată.

Mai mult, aceștia ar fi acceptat drept probe și înregistrările video din timpul ședinței de Guvern la care s-a votat Concesionarea. Astfel, pe 14 iunie urmează să înceapă cercetarea judecătorească pe acest dosar.

ZdG a relatat anterior că pe 4 martie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost programată o nouă ședință de judecată în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care opt foști oficiali de rang înalt sunt judecați pentru că ar fi prejudiciat statul cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării aeroportului.

În debutul ședinței, fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac, vorbitor de limbă rusă, a fost întrebat dacă i-a fost pus la dispoziție rechizitoriul tradus în limba rusă. Deși acesta a spus că procurorii i-au oferit o copie a rechizitoriul, tradus în limba rusă, judecătoarea Djeta Chistol a precizat că avocatul acestuia a informat instanța că Ciutac nu a primit rechizitoriul. Într-un final, s-a constatat că, înainte de a informa instanța, avocatul nu și-a întrebat clientul dacă a primit sau nu rechizitoriul tradus în limba rusă.

La rândul lui, procurorul de caz Victor Muntean a spus că Alexandru Ciutac a primit rechizitoriul în luna septembrie 2023, iar faptul că avocatul lui nu cunoaște despre asta nu ar trebui să fie temei pentru amânarea ședinței.

Completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun a decis însă amânarea ședinței pentru 22 martie.

„Instanța a clarificat chestiunea dacă tuturor participanților la proces, care nu cunosc limba de stat, le-a fost înmânat o traducere a rechizitoriului. Acesta a fost temei pentru amânarea de astăzi”, a spus avocatul Victor Munteanu, care îl reprezintă pe fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

În ședința de luni, 4 martie, completul de judecată urma să se pronunțe pe marginea cererilor avocaților privind citarea în calitate de martori a mai multor demnitari.

Avocatul lui Iurie Leancă a cerut judecătorilor să invite în calitate de martori întreaga echipă a Cabinetului de miniștri condus de ex-premierul Leancă, printre ei fiind actuala președintă a țării, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean.

Iar avocatul Victor Munteanu a cerut ca în lista martorilor să fie incluși ex-premierii Pavel Filip și Sergiu Litvinenco, fostul președinte al PDM, Dumitru Diacov, foștii președinți ai Parlamentului, Marian Lupu și Igor Corman, dar și fosta vicepreședintă a Parlamentului, Liliana Palihovici.

Concesionarea Aeroportului Chișinău a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea bunului. A urmat hotărârea din 29 mai 2013 a Guvernului interimar  condus de Iurie Leancă, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile acesteia. Apoi, la 4 octombrie 2013, Cabinetul de miniştri a reconfirmat decizia privind concesionarea Aeroportului Chişinău aprobată în luna mai. Maia Sandu, care în acea perioadă deținea portofoliul de ministră a Educației, s-a abţinut, iar reprezentanţii liberalilor reformatori au votat contra. După toți acești pași, tot în 2013, aeroportul a fost concesionat  pe o perioadă de 49 de ani companiei „Avia Invest” (fondată cu 28 de zile înainte de tranzacție), afiliată ex-deputatului fugar, Ilan Șor. 

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului pe 27 martie 2023, în baza unei decizii a Curții de Apel Chișinău. Compania concesionară fusese acuzată că nu a realizat investițiile promise în dezvoltarea aeroportului. La mijlocul lunii noiembrie curent, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului sunt necesare investiții de 200-300 de milioane de lei, astfel că se iau în calcul mai multe opțiuni, inclusiv concesionarea acestuia.