Maia Sandu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE și G7 în R. Moldova. „Arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției”, pe agenda discuțiilor
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit joi, 23 ianuarie, cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în R. Moldova. Potrivit unui comunicat de presă emis de Președinție, șefa statului a discutat cu diplomații străini despre criza energetică, reforma justiției și „necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției”.
În cadrul întrevederii, președinta Maia Sandu a evidențiat „principalele provocări”, printre acestea criza energetică provocată de Rusia, „care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale”. Aceasta a relatat despre eforturile autorităților de a asigura securitatea energetică și „reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor”, mulțumind partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat.
Președinția relatează că un alt subiect „important” al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat „necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală”.
„Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare”, potrivit șefei statului.
Despre „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției” s-a discutat la ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) luni, 20 ianuarie.
De asemenea, oficialii au discutat despre reforma justiției: „Nu este doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor“, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă”.
„Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului.
Dialogul a reafirmat angajamentul R. Moldova „de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni”.