Maia Sandu explică de ce a acționat-o în judecată pe femeia care ar fi răspândit informații false despre bunelul său
În premieră, Maia Sandu a comentat decizia sa de a acționa în judecată o femeie care ar fi denigrat-o prin răspândirea unor informații false despre bunelul său. În cadrul propriului podcast, lansat pe 19 ianuarie, aceasta a explicat că așa cum „oricare alt cetățean poate să facă asta (să se adreseze în instanță, n.r.), așa poate face și președintele țării”.
„Oricine poate să critice politicile mele, poate să critice măsurile pe care le întreprind, lucrurile pe care le spun, este firesc și asta înseamnă libertate de expresie. Atunci când ești denigrat, atunci când îți este denigrată familia, ai dreptul, ca orice cetățean, indiferent de funcția pe care o ocupi, să ceri socoteală.
Mai ales în aceste vremuri când falsurile ne inundă, când dezinformarea este la cote maxime, oamenii trebuie să-și asume această responsabilitate. Deci, dacă ai făcut niște enunțuri, să ți le asumi.
Este una să spui: «Eu nu cred că politica Maiei Sandu este corectă în raport cu…», nu știu, domeniul cutare. Și este alta să faci acuzații, mai ales la adresa familiei. Și dacă le-ai făcut, atunci trebuie să mergi să susții prin dovezi ceea ce ai spus, dacă nu sunt dovezi, atunci trebuie să faci o declarație prin care îți retragi aceste acuzații.
Așa cum oricare alt cetățean poate să facă asta (să se adreseze în instanță, n.r.), așa poate face și președintele țării”, a menționat Maia Sandu.
Maia Sandu a ținut să amintească că a mers să-și facă dreptate în instanță și anterior, când a fost acuzată de corupție și când a fost insultată de reprezentanți ai birericii. Instanța i-a dat dreptate Maiei Sandu în ambele cazuri. Referindu-se la acestea, Maia Sandu a punctat: „Nu am de ce să accept aceste acuzații, chiar nu cred că asta ține de libertatea de expresie”.
Decizia președintei Maia Sandu de a acționa în judecată o femeie care ar fi denigrat-o prin răspândirea unor informații despre bunelul său a provocat mai multe discuții în spațiul public în ziua în care a avut loc prima ședință de judecată.
Discuțiile au fost alimentate după ce Primul în Moldova, canalul de Telegram al postului TV afiliat condamnatului fugar Ilan Șor, care are licența de emisie suspendată, a publicat un clip video în care o femeie vârstnică a fost prezentată inițial ca fiind persoana chemată în instanță de către șefa statului. Imaginile cu aceasta au fost ulterior preluate și distribuite de mai multe persoane publice și surse online, care s-au arătat îngrijorate de cum ar putea achita „bunicuța” prejudiciul moral în cazul în care instanța va admite cererea.
ZdG a constatat însă că secvențele video nu o prezentau, așa cum se menționa, pe femeia originară din comuna Risipeni, raionul Fălești, satul de baștină al președintei, care a făcut mai multe declarații despre bunicul acesteia pe rețelele de socializare înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Bunicuța” este, de fapt, Raisa Demici, o prezență activă pe rețelele de socializare, care NU are nicio legătură oficială cu procesul de judecată dintre Sandu și Anna Mihalachi. În luna noiembrie 2024 ea a participat și la protestul organizat de Partidul Socialiștilor în fața Curții Constituționale, în ziua în care urma să fie validat mandatul președintei Sandu, după ce anterior a apărut în alte imagini video în care o critica pe actuala șefă a statului.
Anna Mihalachi, persoana acționată de Maia Sandu în judecată, a șters între timp postarea cu acuzații în adresa bunicului președintei. Ea este fostă profesoară, a locuit anterior peste hotare și este acum susținătoare a Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.