Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai mulți lideri europeni au…

Mai mulți lideri europeni au adoptat o declarație comună după întâlnirea cu președinta Maia Sandu la summitul CPE: „Salutăm succesul R. Moldova în respingerea eforturilor de destabilizare din partea Rusiei”

Sursa: presedinte.md

Președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, prim-Ministra Italiei, Giorgia Meloni, prim-Ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, precum și președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-au reafirmat din nou sprijinul pentru R. Moldova și susținerea pentru drumul european al țării, salutând opțiune cetățenilor exprimată recent la referendumul constituțional.

Liderii europeni au emis o declarație comună după întâlnirea cu președinta Maia Sandu, în contextul summitului Comunității Politice Europene (CPE) care are loc la Budapesta. Oficialii au salutat „succesul R. Moldova în respingerea eforturilor de destabilizare din partea Rusiei” și au declarat că „vor continua să susțină reziliența sa”.

Declarație comună a liderilor din Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Regatul Unit, președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene după întâlnirea cu președinta R. Moldova Maia Sandu

Noi, liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Regatului Unit, alături de președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, reiterăm sprijinul nostru ferm pentru Republica Moldova în urma întâlnirii cu președinta Maia Sandu, în cadrul summitului Comunității Politice Europene de la Budapesta. 

Felicităm oamenii Republicii Moldova pentru angajamentul lor față de democrație, libertate și statul de drept, demonstrat prin organizarea cu succes a alegerilor prezidențiale libere și corecte, cu un nivel ridicat de participare, în care președinta Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat. 

Salutăm, de asemenea, rezultatul referendumului care a consfințit aderarea la UE în legea fundamentală a Republicii Moldova.

Suntem solidari cu Republica Moldova în căutarea sa de pace, prosperitate și stabilitate și reafirmăm locul său legitim într-o Europă liberă și democratică.

Aceste realizări au avut loc în ciuda unor atacuri fără precedent și interferențelor străine menite să submineze integritatea procesului electoral și instituțiile democratice ale Republicii Moldova.

Condamnăm cu fermitate încercările documentate de a influența rezultatele alegerilor prin manipularea informației, corupție și scheme de cumpărare a voturilor. Salutăm succesul Republicii Moldova în respingerea eforturilor de destabilizare din partea Rusiei și vom continua să susținem reziliența sa.

Reafirmăm hotărârea noastră comună de a sprijini Republica Moldova în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale, în conformitate cu Constituția sa.

Șefa statului, Maia Sandu, participă joi, 7 noiembrie, la summitul Comunității Politice Europene, care are loc la Budapesta, Ungaria. Președinta s-a întâlnit cu lideri europeni, șefi de stat și de guvern, pentru a discuta despre dezvoltarea economică a Republicii Moldova, pacea și securitatea regională și procesul de integrare europeană.

„Sunt aici azi să vorbesc cu liderii europeni despre situația din R. Moldova și despre faptul că avem nevoie de mai mult suport de a consolida instituțiile noastre, pentru a proteja mai bine democrația din țară. Noi vrem ca moldovenii să decidă pentru R. Moldova, nu banii rusești, și desigur, calea R. Moldova spre UE este importantă, nu doar pentru noi, dar și pentru stabilitatea și securitatea pe continent”, a declarat Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene. 

Aceasta este prima deplasare a președintei în afara țării după ce a fost realeasă în funcție în turul II al alegerilor, care a avut loc pe 3 noiembrie.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, și reprezintă o platformă de dialog politic despre pace și securitate pe continent, dar și despre cooperarea dintre statele UE și cele din afara spațiului comunitar. Summitul inaugural al Comunității a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua ediție a fost găzduită de țara noastră în iunie, 2023.