MAI din Rusia îi acuză pe Plahotniuc și Platon de scoaterea ilegală din Rusia a peste 37 de miliarde de ruble
Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon sunt acuzați de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Federația Rusă că ar fi creat un grup criminal prin intermediul căruia au sustras, în perioada 2013 – 2014, peste 37 de miliarde de ruble din Rusia.
În cursul anchetei penale, angajații Departamentului de Investigații din cadrului Ministerului de interne din Rusia, au stabilit că Plahotniuc și Platon ar fi creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.
„Pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupului criminal, invocând motive false și prezentând documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelnii” în conturile create la „Moldindconbank”, dar și în conturile altor organizații internaționale, prin operațiuni valutare ilegale. Numerarul primit în ruble rusești a fost retras din conturile corespondente ale băncilor ruse în BC Moldindconbank S.A., în baza unor decizii false ale instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine”, se menționează într-un comunicat de presă al MAI rus.
Potrivit aceluiași comunicat, cu ajutorul acestei schema, în total ar fi fost retrase din Federația Rusă peste 37 de miliarde de ruble, echivalentul a 9,6 miliarde de lei (potrivit cursului de astăzi).
„Ancheta cauzei penale continuă”, a declarat Irina Volk, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei.
Autoritățile din Rusia susțin că în cadrul acestei anchete, la 8 februarie a fost reținu Alexandru Korkin, fost acționar la Victoriabank. O altă persoană implicată în acest caz este Alexandru Grigoriev, considerat co-proprietar al mai multor bănci: Ruskii Zemelnîi Bank, Banca de Transport, Zapadnîi. În prezent, Grigoriev este judecat pentru fraudă.
În 2017 presa rusă scria că potrivit unei surse din cadrul organelor ruse de anchetă ,Vladimir Plahotniuc, fiind parte a unui grup organizat, ar fi comis uciderea a mai mult de două persoane cu o cruzime deosebită, pe motive de ură politică, ideologică, rasială și națională. Tribunalul regiunii Basmani a formulat o cerere de arestare a lui Plahotniuc, în absența acestuia. Decizia privind arestul în absență a fost luată pe 30 noiembrie 2017. Dosarul penal pornit în Rusia împotriva lui Plahotniuc ar fi avut la bază o plângere depusă de Renato Usatîi, primarul or. Bălți. Vitalie Gamurari nega atunci acuzațiile. Ulterior, INTERPOL a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc și, pe 8 decembrie, a constatat că aceasta este una motivată politic.
Presa a scris în 2017 că Plahotniuc era vizat într-un dosar penal și în România, aflat în gestiunea DIICOT. Dosar penal era deschis pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Urmărirea penală a fost începută in rem aîn 2016. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de Veaceslav Platon. Platon se află acum la închisoare în Chişinău, fiind condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul „the Russian Laundromat” (maşina rusească de spălat bani). Potrivit sursei, Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un „take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.