Ședința Parlamentului R. Moldova: Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va susține un discurs în fața deputaților de la Chișinău
Deputații s-au întrunit joi, 10 noiembrie, în ședință la Parlament. Au fost examinate și aprobate 8 din cele 11 proiecte incluse pe ordinea de zi. Deputații au votat pentru ratificarea unui Acord prin care Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi țării noastre un împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar.
De asemenea, au fost aprobate, în două lecturi, mai multe proiecte privind modernizarea serviciile poștale, precum și un proiect de lege care vizează schimbarea destinației unor terenuri pentru construcția obiectivelor sociale și educaționale în localitățile Taraclia din raionul Căușeni și comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.
Speakerul Igor Grosu a anunțat la începutul ședinței Legislativului că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va ține un discurs vineri, 11 noiembrie, în plenul Parlamentului de la Chișinău.
Ședința Parlamentului R. Moldova din 10 noiembrie 2022. LIVE TEXT:
UPDATE 12:27 „Acestea au fost proiectele pentru ziua de astăzi”, a anunțat președintele Parlamentului Igor Grosu. Deputații au examinat și aprobat 8 din cele 11 proiecte incluse pe ordinea de zi a Legislativului de la Chișinău.
UPDATE 12:26 Proiectul de lege pentru modificarea anexei din Legea nr.668/1995 privind aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului, votat în a doua lectură, cu votul al 73 de deputați.
UPDATE 12:23 Tot în două lecturi, cu votul a 73 de deputați, a fost aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la cel de al 11-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale, întocmit la Abidjan la 26 august 2021.
Aderarea R. Moldova la cel de-al 11-lea Protocol Adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale prevede simplificarea intrării în vigoare a Actelor Uniunii, modificarea procedurii de admitere în UPU și a procedurii de prezentare a propunerilor, menționează Parlamentul.
R. Moldova este membru al Uniunii Poștale Universale din anul 1992, iar în 1997, țara noastră a aderat la Constituția UPU și la celelalte acte ale UPU. În prezent, 192 de țări fac parte din Uniunea Poștală Universală.
UPDATE 12:14 Proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la cel de-al treilea Protocol adițional la Regulamentul general al Uniunii Poștale Universale, întocmit la Abidjan la 26 august 2021, aprobat în a doua lectură cu votul a 68 de deputați.
Potrivit Parlamentului, prin aderarea la cel de-al treilea Protocol Adițional la Regulamentul General al Uniunii Poștale Universale, țara noastră va benefica de suport acordat operatorilor poștali pentru a crește calitatea serviciilor și pentru a implementa metode de afaceri eficiente din punct de vedere al costurilor, precum și procese de achiziție responsabile.
UPDATE 12:06 Cu votul a 74 de deputați a fost adoptat, în prima și a doua lectură, proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la Convenția poștală universală și Protocolul ei final, întocmită la Abidjan la 26 august 2021.
Convenția Poștală Universală și Protocolul ei final stipulează posibilitatea introducerii de către operatorii desemnați a taxelor autodeclarate per colet și per kg, bazate pe tariful intern și posibilitatea țărilor membre de a extinde sau de a modifica lista articolelor pe care le interzice sau le admite condiționat, ca import sau în tranzit.
UPDATE 11:58 Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Aranjamentul privind serviciile poștale de plată și protocolul lui final, întocmite la Abidjan la 26 august 2021 a fost susținut de Parlament în lectura a doua, cu votul a 72 de deputați.
Aderarea la aranjamentul privind serviciile poștale de plată și Protocolul lui final prevede că fiecare țară membră va depune eforturi pentru ca serviciile poștale de plată să fie oferite sau acceptate prin intermediul mijloacelor electronice.
UPDATE 11:48 Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege pentru abrogarea Legii nr.265/2003 cu privire la inspecția înainte de expediție.
Legea cu privire la inspecția înainte de expediție nu va mai fi în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. „Drept temei pentru abrogarea actului legislativ a servit faptul că acesta nu mai corespunde cadrului normativ actual în domeniu”, anunță Parlamentul.
„Legea cu privire la inspecția înainte de expediție a fost adoptată în anul 2003. Documentul stabilește principiile de implementare şi efectuare a inspecției înainte de expediție a mărfurilor importate în Republica Moldova.
De asemenea, reglementează drepturile şi obligațiile importatorilor, organelor de stat, precum şi ale companiei desemnate de către Guvern pentru efectuarea inspecției înainte de expediție”, potrivit Legislativului.
UPDATE 11:39 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în sumă de 60 milioane de euro, semnat la Chișinău la 28 octombrie 2022, a fost votat de Parlament, în prima și a doua lectură, de 57 de deputați.
Necesitatea obținerii creditului de 60 de milioane de euro a apărut în urma consecințelor provocate de Federația Rusă în Ucraina, a crizei energetice și a inflației. Astfel, banii vor fi folosiți pentru consolidarea programelor de protecție socială, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la gaze și pentru adoptarea reformelor în vederea dezvoltării energiilor regenerabile. De asemenea, resursele financiare vor fi valorificate pentru modernizarea sectorului transportului feroviar.
UPDATE 11:26 Deputații examinează Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al mun.Bălți (SA ”CET-Nord”) a fost votat în a doua lectură cu votul a 77 de deputați.
Proiectul are drept scop creșterea calității serviciilor prestate locuitorilor din municipiul Bălți prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii prin gestionarea individuală a consumului de energie termică, optimizarea costurilor operaționale, controlul și monitorizarea centralizată/ la distanță, creșterea duratei de exploatare a utilajelor/echipamentelor, reducerea pierderilor de energie termică etc.
UPDATEA 11:00 Ordinea de zi a Parlamentului pentru perioada 10 – 17 noiembrie a fost aprobată cu votul a 58 de deputați.
UPDATE 10:59 Speakerul Igor Grosu susține că noul pachet de susținere energetică pentru R. Moldova, în valoare de 250 de milioane de euro din partea Comisiei Europene este un ajutor concret al prietenilor R. Moldova
„Un ajutor concret din partea prietenilor noștri. Unii ne trimit rachete, alții înțeleg cât de important este ca R. Moldova să treacă de această perioadă complicată”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.
UPDATE 10:44 Deputatul PAS, Dumitru Alaiba anunțat despre constituirea unei subcomisii pentru exercitarea controlului parlamentar asupra problemelor expuse în cererile consilierilor în cererile pentru soluționarea contestațiilor ai Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, transmise în adresa Parlamentului.
„În cadrul acestui exercițiu, pentru perioada imediat următoare, câțiva colegi din comisia economie buget și finanțe se vor deplasa la sediului instituție pentru a face anumite concluzii referitor la activitatea acestei instituții”, a spus Alaiba la ședința Parlamentului.
UPDATE 10:32 Socialistul Vlad Batrîncea solicită audierea prim-ministrei Natalia Gavrilița în contextul intenția de reorganizare a Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Propunerea a întrunit 27 de voturi.
UPDATE 10:29 Deputata BCS, Sibova Inga, a revenit la subiectul privind Campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Deputata susține că Ministerul Educației are o poziție foarte vagă față de această campanie, iar paralel, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost inclus proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie). Sibova a solicitata excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Propunerea a întrunit 29 de voturi.
UPDATE 10:27 Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a solicitat informații din partea organelor de drept ale R. Moldova privind statutul moldoveni care au plecat să lupte în Ucraina. Solicitarea de informație nu a fost supusă votului.
UPDATE 10:24 Deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, a solicitat includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a subiectului privind majorarea bursei pentru studenți. propunerea a întrunit 27 de voturi.
UPDATE 10:12 În contextul anunțului privind lansarea Campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, Adrian Albu, deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a solicitat audierea ministrului Educației, Anatolie Topală, pentru a primi asigurări că în școli nu vor fi promovate și încurajate discuțiile și „reflecțiile pe tema identificării de gen și orientării sexual-romantice”.
Deputata PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei a explicat că această campanie nu a fost inițiată și nu a fost coordonată pe Ministerul Educației și nu există necesitatea audierii ministrului. Doar 27 de deputați au susținut inițiativa de audiere a ministrului Educației.
UPDATE 10:10 Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrâncea a declarat că ministrul Justiției trebuie să fie audiat de Parlament și să aducă explicațiile de rigoare, „deoarce ceea ce se întâmplă compromite reforma justiție”. „Cea mai bună soluție ar fi demisia de onoare”.
Socialistul Batrîncea a propus audierea ministrului Justiției. Propunerea a întrunit 26 de voturi.
UPDATE 10:02 Speakerul Igor Grosu a anunțat că Parlamentul se va întruni în ședință și vineri, 11 noiembrie. „Parlamentul de la Chișinău va audia un discurs al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola”, a explicat Grosu.