Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Referendum 2024. Cei…

LIVE TEXT Referendum 2024. Cei 11 candidați și-au exprimat dreptul la vot. Cine e „pentru” aderarea la UE și cine a boicotat referendumul

Sursa foto: Colaj ZdG

Referendumul va fi validat dacă la votare vor participa cel puțin o treime dintre alegătorii înregistrați în Registrul de Stat al Alegătorilor. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), în R. Moldova sunt înregistrați puțin peste 3,3 milioane de alegători. Asta înseamnă că la referendum trebuie să vină în jur de 1,1 milioane de alegători, adică mai mult de 33,33%. 

Pentru ca modificările din Constituție să se înfăptuiască, cel puțin jumătate din cei prezenți la urne trebuie să voteze „DA”. În cazul prezenței minime, asta înseamnă că cel puțin 550 de mii +1 cetățeni ai R. Moldova trebuie să pună ștampila „Votat” pe „DA”.

UPDATE 12:07 Toți candidații la prezidențiale și-au exprimat dreptul la vot. Dintre aceștia, 7 au votat și în cadrul referendumului, luând 2 buletine de vot. Ion Chicu nu a precizat dacă a participat și la referendum, dar din imaginile transmise în direct se poate observa cum candidatului și soției sale le este înmânat doar câte un buletin de vot. Alexandr Stoianoglo, Natalia Morari și Renato Usatîi au declarat că boicotează referendumul, luând doar câte un buletin de vot.

UPDATE 12:07 Până la ora 11:00, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a documentat 19 cazuri de încălcări, în contextul scrutinului electoral.

UPDATE 10:40 Președinta CEC, Angelica Caraman, anunță că până la ora 10:03, peste 207 de mii de alegători s-au prezentat la secțiile de votare, dintre care doar 72 364 de alegători au luat buletinul de vot și pentru referendum.

„Pentru situația la ora 09:00 la referendum au participat 72 364 de alegători, ceea ce reprezintă 2,66% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Cât privește procesul electoral organizat pentru alegătorii din cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului, vă aducem la cunoștință că până la această oră aici au votat 2 300 de alegători”, a precizat Angelica Caraman.

Potrivit reprezentantei CEC, instituția a fost sesizată despre 6 cazuri de încălcări sau incidente, printre care un caz care ține de un presupus act de corupere a alegătorilor.

UPDATE 09:02 Potrivit agenției de stat ruse, TASS, sute de cetățeni moldoveni au venit la ambasada țării la Moscova pentru a vota la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea la UE.

R. Moldova a organizat doar două secții de votare în Federația Rusă la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, deși Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea a cinci secții, fiind și tipărite deja buletinele de vot pentru acestea. 

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru ZdG că numărul aproximativ al cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă este de 200 de mii.

UPDATE 08:55 Până la această oră, la secțiile de votare s-au prezentat peste 80 mii de alegători, conform datelor CEC.

Purtătoarea de cuvânt a instituției, Rodica Sîrbu, a precizat pentru Ziarul de Gardă că prezența la vot pe fiecare scrutin în parte va fi comunicată la briefingurile Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE 07:00 Secțiile de votare s-au deschis fără incidente. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne.

Care sunt actele în baza cărora pot vota la referendum?

Ca și în cazul votării la alegerile prezidențiale, poți să îți exerciți dreptul de vot la referendumul constituțional în baza a trei acte de identitate: 

  • buletinul de identitate al cetățeanului R. Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;
  • buletinul de identitate provizoriu, cu mențiunile privind cetățenia R. Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • pașaportul cetățeanului R. Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat. 

Redacția nouă a Codului electoral prevede că poți vota chiar și cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova expirat, însă nu poți vota cu buletinul de identitate expirat.

Persoanele aflate în afara țării pot vota în baza acelorași acte de identitate enumerate mai sus.

Câte secții de votare vor fi deschise în țară și în străinătate

La scrutinele din 20 octombrie, în R. Moldova sunt deschise 2 221 de secții de votare.

În străinătate sunt deschise 231 de secții, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial.

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 60 la număr, urmată de Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și România. În 16 țări, printre care  Azerbaidjan, Belarus și Republica Bulgară, va fi deschisă câte o secție de votare. În Rusia vor fi deschise două secții de votare, deși inițial CEC solicitase deschiderea a cinci secții. 

Ce se va întâmpla după referendum?

Dacă referendumul va trece, în cea mai importantă lege a țării – Constituția,  va fi scris că aderarea la Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.”

În Constituție va fi introdus și un titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”. În acest capitol se va spune că aderarea la tratatele UE se va face prin lege organică, adică prin votul a cel puțin 51 de deputați. Dacă referendumul nu va trece, Constituția nu va fi modificată, iar aderarea R. Moldova la UE ar putea fi stopată sau, cel puțin încetinită. Un nou referendum la acest subiect va putea fi organizat peste doi ani.