Stoianoglo, Ceban, Chicu și Tkaciuk anunță că „își unesc forțele”: „Vorbim și scriem în limba română și știm că există un război și o agresiune la est împotriva Ucrainei”
Ion Ceban, Alexandr Stoianoglo, Ion Chicu, Mark Tkaciuk au anunțat vineri, 31 ianuarie, că „își unesc forțele”. Aceștia au declarat că intenționează să creeze Blocul politic Alternativa, format din trei partide și „echipa lui Stoianoglo”. Întrebați dacă Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSM), a cărui candidat a fost Stoianoglo la alegerile prezidențiale, a fost invitat să se alăture blocului, politicienii au evitat să răspundă.
„Ca să nu existe interpretări” a spus primarul Chișinăului, Ion Ceban, blocul politic ar urma să pledeze pentru „integrarea europeană ca obiectiv major al țării”, „vorbim și scriem în limba română” și „știm că există un război și o agresiune la est împotriva Ucrainei”.
„Poate este pentru prima dată când, lăsând la o parte, în istoria recentă a R. Moldova, ambițiile politice, am decis să ne unim forțele în speranța de a furniza rezultate pentru locuitorii R. Moldova. Știm sigur că acest lucru poate fi făcut”, a declarat primarul capitalei Ion Ceban, președinte al Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN).
Întrebați de unde „a venit ideea blocului politic”, Ceban a spus că „ideea a venit din partea oamenilor”.
Conform candidatului la funcția de președinte susținut de PSRM, care a pierdut alegerile cu o diferență de peste 10%, Alexandr Stoianoglo, Blocul Alternativa nu „este pro-Ceban, pro-Chicu, pro-Tkaciuk sau pro-Stoianoglo, este blocul pentru Moldova, pentru oamenii care trăiesc în țara noastră, pentru rezolvarea problemelor și nevoilor care sunt”.
Ion Chicu și Alexandr Stoianoglo au fost contracandidați la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Chicu, care este și președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a acumulat 31 797 de voturi la scrutin, adică 2.06%.
Alexandr Stoianoglo
După ce a activat în calitate de procuror mai mulți ani, în 2007, Alexandr Stoianoglo își deschide propriului birou de avocați. Doi ani mai târziu, devine deputat pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), fiind concomitent și vicepreședinte al Parlamentului. După alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010, Alexandr Stoianoglo își păstrează mandatul de deputat din partea PDM.
În 2015 a luptat, alături de Irina Vlah, ex-bașcana Găgăuziei, pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. S-a clasat pe locul șase, obținând un scor sub 5%.
În 2019 a fost desemnat învingător al concursului pentru funcția de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și numit în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon.
În octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo este reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații.
Ulterior, Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general, iar doi ani mai târziu, în septembrie 2023, a fost demis.
Până în acest moment, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost vizat în șase cauze penale după ce și-a încheiat prematur mandatul. În februarie 2024, Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Unele dosare sunt în instanță, iar altele – la faza de urmărire penală.
Ion Chicu
În 2005, în timpul guvernării comuniste, Ion Chicu a fost numit director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului.
Tot în 2005, a devenit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, funcție pe care a deținut-o doar patru luni, pentru că a fost desemnat viceministru al Finanțelor. În 2008, revine alături de Zinaida Greceanîi, când aceasta devine prim-ministră, Chicu fiindu-i consilier pe probleme economice și politică externă până în septembrie 2009, când comuniștii pierd puterea.
Revine la Ministerul Finanțelor la începutul anului 2018, fiind promovat de Partidul Democrat din Moldova. Inițial, ocupă poziția de secretar general de stat, iar la sfârșitul aceluiași an este numit ministru. Pleacă din funcție în iunie 2019, atunci când PDM pierde puterea, aceasta fiind preluată de Blocul „ACUM”.
După ce Guvernul condus de Maia Sandu a căzut, Ion Chicu a fost înaintat de Dodon la funcția de prim-ministru și învestit în funcție cu votul acelorași deputați socialiști și democrați.
După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, cu o zi înaintea învestirii în funcție a Maiei Sandu, Ion Chicu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.
În martie 2021, alături de foștii miniștri Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, creează Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.
La alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, partidul condus de Chicu a obținut un scor de 0,43%.
Ion Ceban, care reprezenta Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), l-a învins în 2019 la alegerile pentru Primăria Chișinău pe candidatul Blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase, cu un avans de 11 294 de voturi. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și că nu va face politică, devenind primar al tuturor chișinăuienilor. Ceban s-a retras din PSRM, iar în 2022 a lansat Partidul MAN, formațiune din partea căreia a candidat pentru un nou mandat.
Creat în decembrie 2022, cu adresa juridică în locuința soților Ceban din sectorul Buiucani al capitalei, partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de edilul, Ion Ceban, are în calitate de membri zeci de angajați din cadrul primăriei Chișinău și din subdiviziunile acesteia.
Ziarul de Gardă le-a verificat averile și vă prezintă fruntașii MAN, conectați la banii publici, care pe parcursul anului 2023 și-au cumpărat apartamente, automobile și spații comerciale sau au raportat recompense, indemnizații și donații de zeci de mii de euro.
Mark Tkaciuk a fost deputat în Parlamentul de la Chișinău în perioada 2001 – 2002 și 2009 – 2014. Tkaciuk a fost și consilierul fostului președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, pe probleme politice.
În 2014, Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi, au fost excluși din PCRM. Câțiva ani mai târziu, aceștia au creat Partidul politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC). Partidul a fost înregistrat oficial pe 13 ianuarie 2020, de către Agenția Servicii Publice (ASP), iar în 2021 a participat la alegerile parlamentare anticipate.