Ședința Parlamentului: 12 milioane de euro vor fi oferite de UE pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Căinari
După ce au examinat instituirea stării de urgență și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean până la ora 3:00, vineri, 13 decembrie, parlamentarii continuă ședința, începând la ora 11:35. Deputații vor examina trei proiecte de armonizare a legislației naționale cu legislația UE. Parlamentul urmează să discute și proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională.
De asemenea, deputații vor mai dezbate modificările referitoare la politica fiscală și vamală, și ratificarea grantului de 12 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari.
UPDATE 18:49 Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea, executarea și cooperarea cu privire la răspunderea părintească și măsurile privind protecția copiilor, adoptată la Haga la 19 octombrie, a fost votat în prima și a doua lectură.
UPDATE 18:36 Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege pentru ratificarea acordului de grant investițional dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții „Moldova Solidarity Lanes”, semnat la Chișinău la 17 septembrie 2024. Astfel, țara noastră va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 12 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari.
Pentru ratificarea Acordului au votat 58 de deputați.
UPDATE 18:22 În prima lectură a fost votat proiectul de lege pentru modificarea articolului 55 din Legea nr.3/2016, cu privire la Procuratură. 67 de deputați au votat „pentru”.
UPDATE 18:20 Organizarea și funcționarea Curții Constituționale va fi reglementată de o lege nouă. Inițiativa legislativă a fost votată în prima lectură de 57 de deputați.
Proiectul comasează reglementările Legii cu privire la Curtea Constituțională, adoptată în 1994, și ale Codului jurisdicției constituționale, adoptat în 1995. La intrarea în vigoare a noii legi, cele două acte normative vor fi abrogate.
Noua lege va reglementa unitar modul de organizare și funcționare a Înaltului For Constituțional. La fel, se urmărește acordarea unei autonomii mai largi Curții Constituționale și îmbunătățirea unor aspecte, printre care regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional, mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Înaltei Curți etc.
UPDATE 17:34 Cu 59 de voturi „pro”, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale a fost susținut în Parlament.
UPDATE 15:00 Pentru continuarea ședinței, 81 de deputați și-au înregistrat prezența.
UPDATE 13:24 Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură măsuri cu privire la protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate sau reținerii ilicite.
Documentul include prevederi referitoare la exercitarea dreptului de vizitare a copilului atât în Republica Moldova, cât și vizitarea prin deplasarea copilului peste hotare. Noua legislație va permite autorităților naționale să colaboreze mai eficient cu instituțiile internaționale în privința verificării condițiilor în care are loc vizita pentru a asigura întoarcerea copilului în țară. O altă noutate ține de faptul că instanțele de judecată vor putea lua măsuri suplimentare de protecție a copilului, cum ar fi ridicarea pașaportului sau interzicerea temporară a ieșirii din țară, atunci când există riscuri de reținere ilicită.
„Proiectul de lege abordează problema răpirii internaționale de copii, cu vârsta de până la 16 ani. Acesta acordă prioritate bunăstării și drepturilor copiilor. Astfel, se urmărește protejarea copiilor de efectele dăunătoare ale răpirii și asigurarea înapoierii lor în statul reședinței obișnuite, în cadrul unor proceduri rapide”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a fost consultat cu autoritățile în domeniu.
UPDATE 13:27 Victimele represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 vor primi alocații lunare de stat majorate, începând cu 1 ianuarie 2025. Un proiect de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație a fost susținut în lectura a doua de 70 de deputați.
Începând de anul viitor, alocațiile lunare de stat pentru victimele represiunilor politice se vor mări cu 250 de lei, constituind 1250 de lei. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, 6073 de persoane urmează să beneficieze de alocații majorate. Estimativ, pentru plata acestor alocații vor fi alocate mijloace financiare în bugetul de stat de circa 18,2 milioane de lei.
Inițiativa legislativă aparține deputatei din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Maria Pancu, și a fost elaborată în scopul susținerii financiare a victimelor represiunilor politice.
UPDATE 13:21 Calitatea de monument al bunului imobil va fi indicată în Registrul bunurilor imobile. Deputații au adoptat astăzi, cu 57 de voturi, modificări la Legea cadastrului bunurilor imobile.
Notarea calității de monument se va face la cererea Ministerului Culturii sau a autorității executive locale. Cheltuielile aferente serviciilor de notare vor fi suportate din bugetul autorității care a solicitat notarea.
Alte reglementări ale proiectului prevăd eliberarea pentru proprietari, gestionari ai bunurilor, autoritățile de control, autoritățile administrației publice centrale și locale și executanții lucrărilor cadastrale a documentelor precum planul de nivel, planul încăperii izolate și fișa cu rezultatele lucrărilor cadastrale la nivel de clădire. De asemenea, se propune excluderea posibilității de înregistrare a construcțiilor executate în baza principiului aprobării tacite, deoarece aceste prevederi au fost abrogate din cadrul normativ conex.
UPDATE 13:21 Parlamentul a adoptat un proiect de lege menit să simplifice și să eficientizeze procedurile de certificare, comercializare și export a semințelor.
Noile modificări mai vizează exportul și reexportul semințelor, care va putea fi realizat numai după certificare. Vor fi exceptate de certificare loturile mici de semințe, de până la 1 kg de fiecare soi, destinate cercetărilor științifice de către instituțiile de profil.
O altă prevedere a proiectului se referă la posibilitatea agenților economici care exportă semințe să prezinte certificatul de varietate al OECD doar la solicitare. O prevedere similară vizează și exportul materialului de înmulțire și al celui săditor. În acest caz, Certificatul de calitate va trebui prezentat doar dacă va fi solicitat de importator sau țara importatoare.
Proiectul mai stipulează că Registrul agenților economici înregistrați pentru producerea, prelucrarea și/sau comercializarea semințelor va fi ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în format electronic.
Inițiativa legislativă de modificare a Legii despre semințe a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
UPDATE 13:18 În Republica Moldova va fi creat un registru nou de evidență a rețelelor edilitare. Deputații au adoptat, cu 69 de voturi, proiectul de lege care prevede acest lucru.
Deținătorul registrului va fi Întreprinderea de Stat Institutul de Geodezie, Prospecțiuni Tehnice și Cadastru (Ingeocad), iar posesorul acestuia va fi Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Procesul de creare a registrului este în derulare, iar mijloacele financiare necesare pentru crearea acestuia sunt alocate din contul Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară.
Proiectul va intra în vigoare la un an după publicarea în Monitorul Oficial, oferind timpul necesar pentru pregătirea datelor care vor fi introduse în registru. La data intrării în vigoare a acestei legi va fi abrogată Legea 150/2017 cu privire la Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară.
UPDATE 13:12 Sectorul acvaculturii din Republica Moldova va fi reglementat de o lege nouă, armonizată cu legislația Uniunii Europene. Legislativul a adoptat, astăzi, proiectul de lege privind politica sectorului acvaculturii și organizarea pieței produselor pescărești și de acvacultură. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Totodată, se propune instituirea, la nivel național, a consiliilor consultative. Acestea vor fi responsabile de prezentarea propunerilor și recomandărilor privind organizarea și administrarea sectorului acvaculturii și a pieței produselor pescărești și de acvacultură, vor participa la elaborarea documentelor de politici sectoriale, vor informa autoritățile despre problemele socio-economice din sector și vor propune soluții pentru depășirea acestora. De asemenea, va fi instituit Registrul exploatațiilor piscicole, care va conține informații actualizate privind denumirea întreprinderii și datele de contact ale deținătorului exploatației; cantitățile totale produse per unitate de producere; speciile cultivate, numărul autorizației de funcționare și data eliberării sau retragerii acesteia.
Proiectul de lege privind politica sectorului acvaculturii și organizarea pieței produselor pescărești și de acvacultură a fost susținut în lectura a doua de 60 de deputați.
UPDATE 13:09 Legislativul a aprobat proiectul de lege privind clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și raportarea prețurilor de piață ale carcaselor și animalelor vii. Proiectul a fost susținut în prima lectură de 68 de deputați.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și prevede armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. Documentul stabilește bazele juridice și economice ale Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și raporturile dintre entitățile statului și operatorii implicați în activitățile de creștere a animalelor și de sacrificare a acestora. Prevederile acestei legi nu se vor aplica carcaselor de animale obținute în gospodăriile pentru consumul personal.
Proiectul reglementează regulile de clasificare și marcare a carcaselor de bovine, porcine și ovine; activitatea clasificatorilor; efectuarea controalelor la fața locului; înregistrarea prețurilor de piață și raportarea acestora pentru carcasele de animale; raportarea prețurilor de piață pentru animalele vii etc.
UPDATE 13:02 Deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care propune aducerea în concordanță a actelor normative cu prevederile Legii privind emisiile industriale, care a intrat în vigoare în luna octombrie a acestui an.
Legea privind emisiile industriale stabilește cadrul juridic privind prevenirea și controlul poluării provocate de activitățile industriale și economice în vederea reducerii emisiilor în aer, apă și sol, precum și prevenirea generării de deșeuri pentru a proteja mediul.
Documentul propune modificarea și completarea mai multor legi, printre care Legea privind protecția mediului înconjurător, Legea apelor, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi etc. Principalele modificări propuse prevăd excluderea, din cadrul normativ actual, a autorizației pentru emisia în atmosferă a poluanților de la surse fixe de poluare și înlocuirea acesteia cu autorizația integrată de mediu sau autorizația de mediu; excluderea competenței autorităților publice centrale și locale de a stabili limitele de emisii și deversări nocive, acestea intrând în sfera de competență a Agenției de Mediu; actualizarea competențelor inspectorilor de mediu prin includerea atribuției de verificare a respectării actelor permisive de mediu, inițierii procedurii de retragere și suspendare a acestor acte. De asemenea, se propune completarea Legii privind energia electrică cu o normă prevăzută în Legea privind emisiile industriale ce obligă producătorii, transportatorii și distribuitorii de energie electrică să obțină autorizația de mediu.
Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Mediului, va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului în lectura a doua.
UPDATE 12:13 Modificarea Legii privind controlul de stat și a legilor sectoriale conexe controlului de stat a fost votată în prima lectură de 58 de deputați.
Autorii documentului propun modificări în domeniul de control privind supravegherea pieței și protecția consumatorilor; supravegherea tehnică și construcții; raporturile de muncă; protecția mediului; supravegherea sănătății publice, medicamentelor și dispozitivelor medicale; siguranța alimentelor; migrația în muncă etc.
Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează „efectuarea controalelor comune și eliminarea dublărilor sau suprapunerilor dintre domeniile de competență ale organelor de control”. Mai exact, la unitățile care comercializează mai multe categorii de produse, care sunt în competența diferitor autorități de supraveghere a pieței, se vor desfășura controale comune ale autorităților responsabile. Totuși, nu va fi obligatorie desfășurarea unui control comun în situația în care acesta face parte dintr-o verificare a unui lanț de aprovizionare și este limitat la produsele care fac parte din acel lanț.
O altă prevedere a documentului se referă la promovarea controlului consultativ și a conformării voluntare. „Aceasta are drept scop prevenirea și reducerea situațiilor de abuz în aplicarea măsurilor restrictive”, potrivit notei informative.
Conform datelor statistice, în R. Moldova, în 2023, activau peste 63 000 de întreprinderi, cu o cifră de vânzări totală de 286 miliarde de lei. 99,2 % dintre acestea reprezintă întreprinderi micro, mici și mijlocii.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
UPDATE 11:42 Parlamentul a adoptat procedura luării în custodie publică a străinilor. Astfel, Legea privind regimul străinilor în R. Moldova va fi completată cu o serie de noțiuni care reglementează etapa de cazare preventivă până la luarea în custodie publică. La fel, în lege va fi introdus un capitol nou, care va stabili procedura de luare în custodie publică a străinilor.
Luarea în custodie publică va putea fi aplicată, prin hotărârea instanței de judecată, străinilor care nu au executat decizia de returnare sau care nu au putut fi returnați în termenele prevăzute de legislație, care au trecut sau au încercat să treacă frontiera ilegal, care au intrat în țară în perioada de interdicție dispusă anterior, a căror identitate nu a putut fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, împotriva cărora a fost dispusă expulzarea.
Luarea în custodie se va dispune pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu va putea depăși șase luni consecutiv. În cazul străinului declarat indezirabil, perioada de prelungire nu va putea depăși 12 luni.
Pentru a combate migrația ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, autorii proiectului mai propun înregistrarea dactiloscopică obligatorie a străinilor reținuți pentru trecerea ilegală a frontierei sau cei care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova.
Proiectul de lege mai conține prevederi care se referă la garanțiile procedurale în cazul luării străinului în custodie publică, introducerea posibilității de participare la ședința de judecată a persoanelor plasate în custodie publică prin utilizarea aplicației de teleconferință, precum și temeiurile de eliberare a străinilor din custodie publică.