Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Guvernului: stare de…

LIVE Ședința Guvernului: stare de urgență în sectorul energetic pe 60 de zile

Sursă foto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință miercuri, 11 decembrie. Guvernul a examinat și aproba Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent. Totodată, în atenția miniștrilor va fi Proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională. La propunerea ministrei Catlabuga, Executivul a amânat avizarea Proiectul de lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024.

UPDATE 10:10: Ministra Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, propune retragerea de pe ordinea de zi a subiectului privind avizarea Proiectului de lege care propune măsuri de sprijin pentru agricultori. Ministra a menționat că este nevoie de „clarificări suplimentare”. Cabinetul de miniștri a aprobat propunerea.

UPDATE 10:15 Guvernul va înainta în Parlament propunerea de instituire a stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, începând cu 16 decembrie.

UPDATE 10:17 Resurse umane:

  • La propunerea ministrei Daniella Misail-Nichitin, secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladislav Cojuhari, a fost transferat temporar în funcția de secretar general.
  • La inițiativa ministrului Sergiu Lazarencu, Elena Mursa a fost numită în funcția de director adjunct al Agenției Naționale de Reglementare a Activităților nucleare și radiologice. Aceasta își va începe activitatea pe 12 decembrie.
  • Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a dat citire propunerii de eliberare din funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în baza cererii de demisie, a lui Daniel-Marius Staicu. Acesta își va încheia atribuțiile pe 16 decembrie. Interimatul funcției de director va fi asigurat de Adrian Muncteanu, adjunctul lui Daniel-Marius Staicu. Interimatul va interveni pe 17 decembrie.

UPDATE 10:20 Constantin Borosan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, prezintă Regulamentului privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic. Proiectul a fost elaborat „în baza experienței acumulate în perioada anilor 2021-2023”, dar și în conformitate cu metodologia UE, potrivit raportorului.

„Regulamentul include 29 de scenarii de risc detaliate, cu măsuri de prevenire, bazate pe mecanisme de piață, dar și soluții de intervenție pentru cazurile în care aceste mecanisme nu pot asigura fiabila funcționare a sistemului electroenergetic. Scenariile de criză sunt grupate în funcție de cauza care generează criza, de exemplu lipsa de combustibil, nefuncționarea pieții energiei electrice, atacuri asupra infrastructurii energetice sau condiții meteo extreme, defecțiuni tehnice, dezastre naturale sau factorul uman”, a declarat secretarul de stat.

UPDATE 10:30 Proiectul de lege cu privire la Curtea Constituţională (CC) este prezentat de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Proiectul legii cu privire la Curtea Constituţională este structurat în 7 capitole și 52 de articole. Proiectul reglementează: statutul Curții Constituționale, competența materială și limitele de competență ale Curții Constituționale, organizarea Curții Constituționale, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale, obligațiile, garanțiile de independență și răspunderea disciplinară a judecătorilor Curții Constituționale și activitatea jurisdicțională și actele Curții Constituționale.

„Cel mai important este faptul că se vor îmbunătăți mai multe aspecte ce țin de regimul de incompatibilitate și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional. Cum ar fi, de exemplu, faptul că judecătorul va trebui să renunțe la calitatea de membru al unui partid pentru a dezrădăcina afilierea politică și a exclude orice influență. De asemenea, se va introduce mecanismul de responsabilizare judecătorilor CC, se precizează care sunt abaterile și modul în care poate fi revocat un membru al CC, în cazul în care prejudiciază prin acțiunile sale imaginea instituției. Totodată, se prevăd proceduri pentru ocuparea funcției de judecător la CC pentru a nu bloca activitatea Înaltei Curți”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru

Pentru implementarea proiectului, potrivit ministrei, nu sunt necesare cheltuieli financiare suplimentare.

UPDATE 10:50 Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că sistarea furnizării gazelor naturale în stânga Nistrului de către Gazprom, în baza contractului existent între Moldovagaz și Gazprom, „va genera o iminentă criză umanitară în regiunea Transnistreană, precum și riscuri inevitabile pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pentru întreg teritoriul R. Moldova”.

„(…) Chiar dacă infrastructura de transport a gazelor naturale existentă permite asigurarea transportului de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului R. Moldova pe ambele maluri ale Nistrului, există riscuri privind capacitatea financiară a consumatorilor de pe malul stâng de a achiziționa la prețuri de piață gaze naturale și energie electrică generată de MGRES.

Din datele disponibile, MGRES dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi doar consumul energiei electrice al regiunii transnistrene pentru o perioadă de 30-50 de zile. Totuși, nu se cunoaște calitatea cărbunelui depozitat la MGRES. În lipsa MGRES, aprovizionarea cu energie electrică a R. Moldova depinde direct de importurile din România. De menționat că România importă aproximativ 35% din consum. În afară de malul drept, deficit de energie electrică poate fi înregistrat și pe teritoriul regiunii transnistrene. (…) Oamenii din stânga Nistrului ar putea rămâne fără gaz, căldură și energie electrică”, a declarat ministrul Serebrian.

În context, vicepremierul a propus aprobarea raportului privind necesitatea declarării stării de urgență, înaintarea către Parlament a propunerii privind instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie.

După aprobare, Dorin Recean a avertizat și el despre o posibilă criză umanitară.