Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Primele declarații ale Maiei…

LIVE Primele declarații ale Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate

Captură foto: privesc.eu

Președinta Maia Sandu face primele declarații de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de marți, 14 ianuarie. În cadrul reuniunii s-a discutat despre „situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație” de pe malul drept și stâng al Nistrului.

Șefa statului urma să susțină conferința de presă în intervalul orei 11:00 – 11:20, însă ședința CSS a fost prelungită, astfel că Maia Sandu și-a făcut apariția în fața jurnaliștilor la ora 13:00.

„(…) Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ. În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului și din partea partenerilor de dezvoltare. Această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal și alte lucruri total irelevante pentru această situație.

Guvernul s-a oferit să cumpere gaz pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte au rămas fără răspuns. De asemenea, Chișinăul a spus foarte clar că dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată, nici nu este permis accesul ambulanțelor de pe malul drept în regiune”, relatează Maia Sandu.

Soluțiile CSS

Printre soluțiile discutate de membri Consiliului Suprem de Securitate se numără necesitatea investițiilor în energie regenerabilă, punerea în funcțiune a liniilor de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, s-a stabilit că Guvernul „trebuie să facă mai multe eforturi pentru mediatizarea și creșterea sprijinului sub formă de vouchere energetice”.

„Vaucherele vin să ajute în special pentru gospodăriile vulnerabile, care să-și optimizeze și să-și reducă cheltuielile pentru energie electrică”, a precizat Maia Sandu.

„Guvernul a dezvoltat un mecanism care va compensa până la 50% cheltuielile agenților economici. În următoarele zile, Guvernul va oferi mai multe detalii despre acest program. (…) Pentru compensațiile a peste 600 de mii de gospodării în acest sezon se preconizează 2,9 miliarde de lei, ceea ce este foarte mult, dar facem tot ce putem”, a subliniat Maia Sandu.

În timpul discursului său, președinta a mulțumit cetățenilor care întreprind eforturi pentru a economisi energie electrică și a lansat un apel repetat în acest sens. „Fiecare dintre noi poate contribui ca prețul să fie mai mic”, a spus șefa statului.

„Noi la Președinție, în anul 2024, am reușit să reducem consumul de energie electrică cu 12% față de anul 2023 și vom continua aceste eforturi”, a punctat președinta.

Știre în curs de actualizare…

Pe 10 ianuarie 2025, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind modificarea componenței CSS. Din noua listă de membri lipsesc ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministra Sănătății Ala Nemerenco și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.

După publicarea decretului președintei pe 13 ianuarie, Igor Zaharov a precizat că modificările în componența Consiliului Suprem de Securitate au fost operate „pentru a asigura o structură mai restrânsă și flexibilă, capabilă să faciliteze organizarea rapidă a reuniunilor și să răspundă mai eficient necesităților și provocărilor actuale ale țării noastre.”

„În funcție de tematica abordată, alte persoane relevante vor putea fi invitate să participe”, a punctat Zaharov.

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și departamentelor în domeniul asigurării securității naționale și prezintă președintelui R. Moldova recomandări în probleme de politică externă și internă a statului. CSS își desfășoară activitatea în temeiul Constituției R. Moldova, Legii securității statului, altor acte legislative și al prezentului regulament.