Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (LIVE) Președinții Legislativelor din Moldova,…

(LIVE) Președinții Legislativelor din Moldova, Georgia și Ucraina discută astăzi, la Chișinău, probleme de securitate

Astăzi, 2 martie, la Chișinău are loc prima Conferință interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate. Circa 150 de oficiali, experți și diplomați se întâlnesc în capitala R. Moldova pentru a discuta chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților  Parlamentelor  R. Moldova, Georgiei și Ucrainei. 

Evenimentul include dezbateri, discuții și concluzii asupra problematicei  propagandei și informațiilor false.

În marja întrunirii, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei vor  semna o declarație comună prin care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Și-au confirmat prezența la Conferință vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.  

Între ora 8.00-9.00, participanții la Conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate” iau parte la ceremonia de depunere de flori la Complexul Memorial „Maica Îndurerată”.
 
Conferința începe la ora 9.00. Agenda evenimentului, datele despre preluarea semnalului video pentru urmărirea conferinței, informații despre vorbitori –  pot fi consultate accesând următorul link: https://parl4sec.md/ro/
  • Panelul  – Asigurarea unui răspuns la dezinformare se va axa pe provocările actuale produse de dezinformarea din regiune și modalitățile de abordare a acesteia. Printre vorbitori vor fi expertul Centrului Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate a Consiliului Atlantic,  Michael Carpenter  și președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece. Panelul va fi moderat de  directoarea asociată a Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, Geysha Gonzalez.
  • Discuțiile despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic vor fi abordate de  vicemareșalul Seimului Republicii Polonia Ryszard Terlecki, expertul Centrului Eurasia al  Consiliului Atlantic,  Anders Aslund care vor dezbate, alături de alți participanți, provocările actuale din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, se vor referi la acțiunile care pot fi întreprinse de UE și SUA pentru a sprijini reformele. Moderatorul acestui panel este fostul ambasador SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry.
  • Securitatea energetică va constitui subiectul discuției panelului III care se va concentra pe evoluțiile actuale ale transferului cererii de gaze dinspre Rusia și ale consolidării independenței energetice din regiune. Moderatorul panelului va fi expertul  Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, Timothy Fairbank.
  • Directorul asociat al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), Jonathan Eyal va modera panelul despre provocările de securitate comună și, în special, cele generate de conflictele nesoluționate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Printre speakerii acestui panel se numără Ambasadorii John Herbst și Alexander Vershbow.

La ora 11.00, președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, președintele Parlamentului Georgie, Irakli Kobakhidze, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, vor susține o declarație comună de presă.

La ora 18.00 are loc reuniune comună a șefilor delegațiilor participante la Conferință.

Evenimentul este organizat, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președintelui Parlamentului R. Moldova, președintelui Parlamentului Georgiei și celui al Radei Supreme a Ucrainei.