Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Parlamentul se întrunește în…

LIVE Parlamentul se întrunește în ședință. Deputații au aprobat proiectul pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale

Deputații se întrunesc joi, 20 octombrie în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt programate 10 proiecte, printre care și proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat.

14:06 Cu votul a 54 de deputați a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova.

13:40 Parlamentul a votat în prima lectură un proiect ce va alinia legislația națională cu privire la reproducerea artificială la directivele europene.

Potrivit deputatului Adrian Belîi, aproximativ 1 din 6-7 familii au dificultăți în a concepe un copil, iar fenomenul este din ce în ce mai puternic resimțit în societatea noastră. Cu toate că serviciile medicale care pot soluționa aceste probleme sunt prestate în țara noastră, totuși până în prezent nu sunt reglementate mai multe norme, iar serviciile se oferă exclusiv în instituțiile private, menționează parlamentarul.

Proiectul prevede eliminarea din Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane a excepției cu referire la organele, țesuturile şi celulele reproductive, organele, țesuturile şi celulele embrionare şi fetale (inclusiv celulele hematopoietice embrionare). De asemenea, urmează a fi modificat cadrul legislativ privind condițiile generale de acordare a serviciilor medicale de reproducere umană de către prestatorii de servicii medicale publici și privați, cu condiția acreditării și autorizării acestora potrivit normelor în vigoare.

13:25 Conturile bancare sau de plăți vor putea fi deschise de către persoanele juridice și fizice în baza unei proceduri  simplificate. Modificările Codului Fiscal au fost votate de Parlament în cea de-a doua lectură.

Potrivit inițiativei legislative, suma neachitată a obligațiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei nu va fi considerată restanță față de bugetul public național în cazul deschiderii contului bancar și luării la evidență fiscală a acestuia. Conform redacției actuale a Codului Fiscal, în cazul în care contribuabilul are restanțe, fie și până la 100 de lei, Serviciul Fiscal de Stat este în drept să nu elibereze documentul care confirmă luarea la evidență fiscală a contului bancar.

12:59 Deputații au votat în prima lectură, cu 71 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii.

12:49 Cu votul a 72 de deputați proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost votat în a doua lectură.

12:46 Deputații examinează, pentru votarea în lectura a doua lectură, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică.

12:45 Cu votul a 53 de deputați a fost votată ordinea de zi, care conține 10 proiecte.

12:31 Deputatul PAS Dumitru Alaiba a propus, în plenul Parlamentului, declararea Rusiei drept „regim terorist”. El a amintit că Parlamentul Estoniei a condamnat marți anexarea teritoriilor ucrainene de către Moscova și a calificat Rusia drept „regim terorist”.

„Cred că nu sunt singurul care crede că și R. Moldova trebuie să facă un asemenea pas”, a spus Alaiba.

12:28 Deputatul Petru Burduja a propus examinarea în primă lectură a unui proiect privind instituirea unor măsuri sociale anticriză, care se refera la plafonarea salariului demnitarilor publici până la două salarii medii pe economie, ceea ce ar însemna 19.500 de lei, iar banii economisiți să fie alocați fondului anticriză pentru susținerea populației. Inițiativa însă a fost susținută de doar 27 de deputați și nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

12:20 Deputații Blocului Socialiștilor și al Comuniștilor au solicitat audierea prim-ministrei Natalia Gavrilița, pentru a explica decizia adoptată la 13 octombrie de Comisia pentru Situații Excepționale. Solicitarea nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței.

Solicitarea BCS nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței.

12:16 Artistul plastic Ion Moraru este prezent la ședința Parlamentului, în contextul deschiderii expoziției sale „Culorile prieteniei: SUA și Republica Moldova”

Artistul plastic Ion Moraru

12:15 Începe ședința Parlamentului. În sală sunt prezenți 84 de deputați.

Deputații urmează să examineze proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași.

Apeductul va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km, cu infrastructura conexă. Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași.

Implementarea proiectului va oferi acces la apă potabilă din sursă sigură pentru circa 170 mii de cetățeni din localitățile raioanelor Strășeni și Călărași, precum și prestarea serviciilor calitative de aprovizionare cu apă.

Tot în ședința de joi va fi examinat și proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică, dar și proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova.