Parlamentul se convoacă în sesiune extraordinară: reexaminarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și numirea unui director adjunct la CNA, pe ordinea de zi a ședinței plenare
Parlamentul se întrunește joi, 17 august, în ședință plenară, în sesiune extraordinară. Pe ordinea de zi au fost incluse 13 subiecte, primul fiind reexaminarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Deputații urmează să voteze și numirea lui Alexandr Pînzari în funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție.
Cei cinci deputați independenți, anterior ai partidului Șor, declarat neconstituțional, au anunțat nu vor participa la ședință. Decizia a fost motivată prin faptul că aceasta „nu reprezintă o urgență și încalcă procedurile prevăzute de Regulamentul Parlamentului”.
Proiectul ordinii de zi a ședinței plenare din sesiunea extraordinară a Parlamentului, aprobat de Biroul permanent, include proiecte de acte normative prezentate de Guvern pentru a fi examinate în mod prioritar, precum și o serie de inițiative legislative ale deputaților, ce reglementează diferite domenii.
Parlamentul va ratifica Acordul de grant cu Banca Mondială, semnat la 9 august 2023. Asistența financiară în valoare de 88,4 milioane de dolari, oferită de Statele Unite ale Americii și Elveția, este disponibilă până la data de 30 septembrie 2023. De asemenea, va fi aprobată în lectura a doua reforma sistemului de asistență socială „Restart”, care prevede modificări în 19 legi.
În lectura a doua urmează a fi aprobat proiectul ce prevede instrumente legislative de susținere a gospodăriilor vulnerabile energetic, precum și proiectul de modificare a Codului educației, care va oferi mai multe facilități pentru tinerii specialiști din sistemul educațional. Parlamentul urmează să mai examineze proiectele de modificare a Legii cadastrului bunurilor imobile, a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și a Legii securității statului.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea preşedintelui R. Moldova, a preşedintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputaţi.