Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Parlamentul examinează moțiunea de…

LIVE Parlamentul examinează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean depusă de BCS

Sursă foto: flickr.com/ Parlamentul R. Moldova

Parlamentarii audiază miniștrii în contextul celei de-a treia moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean depusă de către 26 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). În moțiunea înaintată, deputații socialiști și comuniștri au invocat în special situația din domeniul energetic, unde potrivit acestora starea lucrurilor „a degradat”.

Audierile au început vineri, 13 decembrie, la ora 00:22. Dorin Recean este primul care își ține discursul în fața deputaților. Acesta a menționat că răspunde la întrebările din moțiune nu pentru semnatari (parlamentarii comuniștri și socialiști, n. red.), ci pentru cetățeni.

Dorin Recean, despre situația în domeniul energetic

În legătură cu planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada rece a anului, premierul Dorin Recean, care a preluat și portofoliul temporar al Ministerului Energiei, subliniază că R. Moldova „este pregătită de mai multe scenarii pentru sezonul rece”.

„Au fost diversificate rutele de aprovizionare, numărul furnizorilor a crescut și, implicit, siguranța și securitatea în aprovizionare. Sunt disponibile stocuri de gaze și aprovizionate achiziții de gaze naturale suficiente pentru acoperirea unui consum rațional pe perioada de iarnă. Este un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire, aprobat prin hotărâre de Guvern. A fost instituită o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire. Avem parteneri puternici, mai ales UE, și acorduri de întrajutorare atât cu Ucraina, cât și cu România. Planul de acțiuni include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică a R. Moldova. Planul include și măsuri în contextul legat de întreruperea aprovizionării cu gaze din partea Gazprom în regiunea transnistreană.

Consumatorii de pe malul drept nu vor fi afectați, având în vedere că din 2022 cumpărăm gaze din alte surse. Întregul volum de gaze naturale de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi merge pentru a acoperi consumul malului stâng și producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan”, menționează Recean.

Ministrul Municii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, reiterează că vor fi majorate compensațiile acordate de Guvern în lunile decembrie, ianuarie și februarie, în dependență de creșterea prețurilor.

Luări de cuvânt

Comunista Diana Caraman a ținut să puncteze: „Nu ne spuneți ce să facem, ca să nu vă spunem unde să mergeți… Ați menționat de minim 100 de ori numele lui Vladimir Putin. Dacă v-ați gândi la R. Moldova măcar în jumătate cât se gândește Putin, ceva îmi spune că situația ar fi mai bună (…) Cu gaz, cu lumină și fără PAS”.

Comunistul Constantin Starîș a zis că Guvernul Recean ar trebui să demisioneze. „Se pot reprofila în poștași, le iese bine să împartă gazete”, a declarat ironic Starîș.

Alla Darovannaia acuză că din cauza Guvernului a escaladat criza energetică. „În loc să oferiți soluții, Guvernul se ascunde în spatele unor promisiuni nerealizate”.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură poate fi înaintată de minim 26 de deputați, iar pentru a demite Guvernul sunt necesare minim 51 de voturi.

Ultima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean a fost depusă tot de parlamentarii BCS în octombrie 2023. Aceasta a fost respinsă după zece ore de dezbateri, folosite de Guvernul Recean pentru a relata despre realizările Executivului.