Numiri la ultima ședință a Parlamentului din acest an
La ultima ședință a Legislativului din acest an, cei 61 de deputații prezenți la începutul reuniunii vor examina 35 de subiecte incluse pe ordinea de zi. Se va supune votului un proiect de lege privind modificarea Codului electoral, proiectul privind ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvernul R. Moldova și o bancă poloneză. În a doua lectură va fi votat și proiectul de lege cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media.
UPDATE 12:17 Directorul Asociației Presei Independente (API) Petru Macovei și președinte WatchDog.MD Valeriu Pașa au fost numiți, pe un termen de cinci ani, în funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării condus de Ana Revenco.
UPDATE 12:12 Ana Litocenco este numită în funcţia de membru al Consiliului de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe un termen de cinci ani, fiind propusă de Ministerul Finanțelor. Ion Josan a fost numit în aceeași funcție, fiind propus de Banca Națională.
UPDATE 11:55 Șase subiecte au fost excluse de pe ordinea de zi, cu modificările de rigoare, a fost susținută de 59 de deputați.
UPDATE 11:45 În debutul ședinței, parlamentarii au găzduit urătorii Ansamblului folcloric de bărbați „Mocănașii” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Aceștia sunt urmați de copiii din ansamblul „Mlădița” din satul Sărata Veche, Fălești.
Modificările codului electoral ar permite organizarea referendumurile republicane în ziua în care se desfășoară alegerile. Amendamentul a fost înregistrat în Parlament, la câteva zile după ce șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte și că va solicita Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna anului 2024 un referendum privind traseul european al R. Moldova.
Membrii legislativului vor adopta proiectul privind ratificarea Acordului de împrumut a cinci milioane de euro de la banca poloneză Gospodarstwa Krajowego (BGK), semnat reprezentanții Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) al R. Moldova și reprezentanții băncii pe 19 decembrie. Uniunea Europeană ar urma să suplinească această sumă cu un grant în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Fondurile sunt destinate microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din țară pentru proiecte în domeniul eficienței energetice.
Deputații vor vota în a doua lectură și un proiect care va permite crearea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media. Potrivit proiectului, mijloacele financiare ale Fondului se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat în baza unor criterii de eligibilitate pentru instituțiile mass-media, care urmează a fi întrunite cumulativ.
În plenul Parlamentului va fi examinat și proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentanților din rândul societății civile, Petru Macovei și Valeriu Pașa, în funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, condus de Ana Revenco.
Joi, 28 decembrie, ședința plenară va începe la ora 11:00.