Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Membrul CEC Sergiu Gurduza…

LIVE Membrul CEC Sergiu Gurduza solicită amânarea ședinței pentru ora 17:00

Imagine-simbol

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc vineri, 7 mai, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate patru subiecte. În cadrul ședinței de astăzi, membrii CEC urmează să aprobe Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Totodată, aceștia urmează să aprobe proiectul cu privire la lista partidelor și a altor organizații social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

LIVE TEXT

17:25 A fost aprobat proiectul pentru modificarea Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1730/2018.

17:23 Cu unele modificări a fost aprobat Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

16:45 Reprezentanții CEC au revenit în ședință.

16:34 Membrii CEC și-au luat o pauză de 10 min pentru a luat act de expertiza Centrului Național Anticorupție (CNA) cu privire la prezentul regulament.

16:29 Membrii CEC examinează Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

„Necesitatea aprobării acestui regulament a intervenit în urma modificării sistemului electoral și luând în considerație că baza modificărilor constituie și excluderea subiectele ce vizau sistemul uninominal și cea care se referea la circumscripțiile uninominale. Aceste modificări erau prea voluminoase. Era mai simplu de a expune acest regulament într-o variantă nouă. Subliniem că anexa 11 reprezintă declarația de avere și interese ale candidatului, dar care exclude datele cu caracter personal. Unele coloane au fost excluse de către noi. Anexa 11 va fi expusă publicului pentru cunoștințe. Punem pe seama candidaților să prezinte și declarația de avere cu asigurarea protecției datelor cu caracter personal. Cetățeanul se poate iniția la funcția de deputat. Doar în cazul în care va dori sa fie asistat la procedura de colectare a semnăturilor, poate solicita acest lucru. Se pune în obligația blocurilor prezentarea statutelor. Mă refer la statutele politice”, a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

16:28 CEC a aprobat subiectul cu privire la responsabilitățile suplimentare ale unor autorități ale administrației publice centrale, ale autorităților administrației publice locale, precum și ale unor instituții, ce țin de asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

16:10 A doua propunere a lui Gurduza a fost susținută. Cu unele modificări a fost aprobată ordinea de zi. Reprezentanții CEC au decis să examineze primele subiecte de pe ordinea de zi la finele ședinței.

16:03 Membrul CEC Sergiu Gurduza solicită amânarea ședinței pentru ora 17:00. Ulterior, membrul CEC a propus ca ședință să continue, dar să se examineze primele subiecte la finele ședinței.

„Propunerea este ca subiectul unu și doi să fie examinate ultimele”, a declarat Gurduza.

16:00 A început ședința CEC.

Anterior, membrii CEC au aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. Astfel, de miercuri, 6 mai, a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din luna iulie.

Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

După decizia CC, la scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și data la care urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate – 11 iulie 2021.