Primele declarații ale noii președinte OSCE despre dosarul transnistrean: „Susține o soluționare complexă și de durată”
Viceprim-ministrul Mihai Popșoi și ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen, care se află joi, 9 ianuarie, într-o vizită oficială în R. Moldova, în calitatea sa de președintă în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), au susținut o conferință de presă. Cei doi oficiali au făcut declarații privind rolul OSCE în dosarul transnistrean și obiectivele trasate în contextul în care Finlanda a preluat președinția organizației.
În debutul conferinței, Mihai Popșoi a declarat că a discutat cu Elina Valtonen despre securitatea regională, cooperarea OSCE și „dosarul transnistrean”, iar eforturile comune ar urma să fie îndreptate spre „evitarea unei crize umanitare” în stânga Nistrului. Vicepremierul a declarat că dialogul cu stânga Nistrului „nu este ușor și problemele sunt adesea politizate artificial”, totuși, Chișinăul va acționa „doar pe cale pașnică”.
„În pofida contextului regional de securitate complicat, credeam că OSCE poate avea în continuare un rol major în stabilirea viitoarei arhitecturi de securitate pe continentul european. Din acest motiv, cu toții ar trebui să furnizăm rezultate, așa încât să asigurăm condițiile necesare pentru îndeplinirea scopurilor organizației. Vreau să vă asigur de tot sprijinul pe care R. Moldova îl oferă Finlandei ca acest mandat să fie unul de succes.
(…) Ne dorim ca laitmotivul dezbaterilor pe platforma OSCE, pe durata președinției finlandeze să fie respectarea cu strictețe a decalogului de la Helsinki de către toate statele participante. (…) Războiul din Ucraina și consecințele acestuia afectează în egală măsură populația de pe ambele maluri ale Nistrului și în mod evident discuțiile sunt axate pe soluționarea problemelor cu caracter umanitar pentru populația R. Moldova în ansamblu, indiferent de regiune sau localitate.
(…) Suntem convinși că finalizarea obiectivului de retragere de pe teritoriul R. Moldova a trupelor militare ruse și a stocurilor de muniție care staționează ilegal, fără consimțământul țării gazdă, va conferi o dinamică pozitivă procesului de reintegrare”, a declarat Popșoi.
Ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen a preluat funcția de președintă a OSCE cu nouă zile în urmă și este la prima vizită în R. Moldova. În context, aceasta a declarat că R. Moldova este sprijinită de Finlanda în parcursul european și a adresat felicitări poporului R. Moldova pentru „rezultatele alegerilor” din 2024.
În fața jurnaliștilor, Elina Valtonen a declarat că urmează să se întâlnească și cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, dar și cu Vitali Ignatiev, așa-numitul ministru de Externe a regiunii transnistrene.
„Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație actuală critică din punct de vedere energetic. (…) Decizia Gazpromului de a stopa furnizarea de gaze în regiunea transnistreană vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării dumneavoastră, să slăbească securitatea în întreaga regiune. (…)
(…) Sunt angajată ferm să avansez procesul de reglementare transnistreană, vom pune accent pe sprijinirea dialogului. Finlanda susține o soluționare complexă și de durată a conflictului transnistrean în baza integrității și suveranității R. Moldova și a stării de bine a populației în interiorul frontierelor recunoscute internațional”, a punctat președinta OSCE.
R. Moldova a aderat la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa la 30 ianuarie 1992, iar la 26 februarie a aceluiași an a semnat Actul Final de la Helsinki. Conform MAE, din momentul aderării, R. Moldova s-a bucurat de o susținere permanentă din partea OSCE, care este principalul actor internațional colectiv, implicat plenar în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
OSCE acordă un cadru larg de discuții la problematica conflictului transnistrean cu partenerii externi și dispune de o experiență vastă de participare la soluționarea conflictelor în spațiul acoperit de Organizație. OSCE dispune de un corp de experți în domeniul politico-militar, economic și a dimensiunii umane, care oferă asistență activând în cadrul Misiunii OSCE din Moldova sau în subdiviziunile Secretariatului OSCE.