Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Comisara europeană pentru Extindere:…

LIVE Comisara europeană pentru Extindere: EU va acorda R. Moldova 60 de milioane de euro. Ajutorul depinde de respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului

Captură de ecran/Privesc.eu

Uniunea Europeană (UE) urmează să acorde R. Moldova 60 de milioane de euro, pe lângă celelalte 30 de milioane agreate anterior pentru depășirea crizei energetice, a anunțat comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 4 februarie, alături de președinta Maia Sandu.

Banii ar urma să acopere întregul sezon de încălzire pentru regiunea transnistreană, a precizat șefa statului.

„Al doilea pachet, de 60 de milioane de euro, va fi legat de anumite condiționalități privind drepturile omului și ce va face malul stâng pentru a contribui și a se asigura că drepturile omului sunt respectate.

Pentru malul drept, în acest an vorbim despre 250 de milioane de euro, cu următoarele faze extinse în următorii trei ani. Una din cele mai importante părți ale acestui pachet este că va face rezilient și independent sistemul energetic al R. Moldova.

Prin acești bani vă vom ajuta să compensați facturile mari la energie pe malul drept. Vom crea un fond pentru familii cele mai vulnerabile, pentru școli și spitale. Acest lucru va reprezenta un ajutor de 20 de milioane de euro. După care vom crea un fond pentru afaceri de 50 de milioane”, a declarat comisara europeană pentru Extindere.

Marta Kos și prim-ministrul Dorin Recean au semnat o scrisoare de intenție „privind pachetul cuprinzător privind reziliență și independență energetică a Moldovei”.

Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, s-a întâlnit în dimineața zilei de marți, 4 februarie, cu președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

„Oficialii au abordat provocările actuale ale R.Moldova, în special criza energetică din regiune, cauzată de Gazprom. Discuțiile au vizat impactul social al acestei crize asupra populației și necesitatea reducerii treptate a dependenței energetice față de Rusia. Comisara a subliniat sprijinul ferm al Uniunii Europene în depășirea acestei crize.

Totodată, s-au discutat pașii următori în procesul de integrare europeană a Moldovei. Aderarea la UE va oferi Moldovei acces la surse diversificate de energie, fonduri pentru infrastructură, securitate energetică și tranziție verde”, a transmis Delegația UE la Chișinău.

Comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, efectuează prima sa vizită de lucru în R. Moldova pe 3 și 4 februarie 2025.

Totodată, sunt planificate întâlniri cu președintele Parlamentului , Igor Grosu, cu ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și cu viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Discuțiile vor viza Planul de creștere, în valoare de 1,8 miliarde de euro, și procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană au semnat vineri, 31 ianuarie, un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro, convenit între autoritățile de la Chișinău și responsabilii de la Bruxelles. 

Din această sumă, pe lângă cele 30 de milioane de euro dedicate cumpărării de gaz și energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului, Republica Moldova va primi încă 34 de milioane de euro pentru suport bugetar. Banii vor veni în două tranșe. 

Prima, în valoare de 30 milioane euro, va fi distribuită după cum urmează: 

– 20 de milioane euro pentru achiziționarea gazelor naturale de către Energocom ca „ajutor umanitar de urgență” destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale. Din gazul achiziționat pentru malul stâng al Nistrului va fi produsă energie termică pentru blocurile de locuit din regiune și menținută activitatea MGRES/Centrala de la Cuciurgan pentru asigurarea securității energetice a regiunii, inclusiv tranzitul de energie electrică între România, Republica Moldova și Ucraina.

– 10 milioane euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru sprijinul oamenilor și necesitățile malului drept al Nistrului, care va fi achiziționat de pe piața liberă de către Energocom;

Detaliile celei de-a doua tranșe de suport bugetar vor fi anunțate ulterior. 

La 27 ianuarie, Uniunea Europeană a pus la dispoziția Republicii Moldova un pachet de sprijin imediat, pentru siguranța livrărilor de energie electrică în perioada imediat următoare pe ambele maluri ale Nistrului, dar și pentru reducerea presiunii tarifelor pentru cetățeni.

Pe lângă facilitarea achiziționării și transportului de gaze către regiunea transnistreană, UE s-a angajat să furnizeze în săptămânile următoare un pachet de sprijin financiar pentru R. Moldova, cu scopul de a atenua consecințele sociale ale crizei pentru cetățenii R. Moldova, „punând în același timp bazele unei reziliențe energetice pe termen lung și ale creșterii economice în Moldova”.

Vezi și: Maib lansează serviciul de consultanță în afaceri „Verifică Partenerul”, dedicat companiilor care colaborează cu parteneri din Ucraina (P.)