Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ CEC prezintă bilanțul preliminar…

LIVE CEC prezintă bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor referendumului și ale alegerilor președintelui

Captură de ecran/Privesc.eu

Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă în dimineața zilei de luni, 21 octombrie, bilanțul preliminar oficial privind totalizarea rezultatelor referendumului republican constituțional și ale alegerilor președintelui R. Moldova.

Până la ora 10:00, au votat în total 1 562 276, adică 51.65% dintre alegători.

Din 98.56% de procese-verbale procesate, votul „DA” la referendum este majoritar, cu 50.16% (735 834).

După procesarea a 98.56% din procesele verbale, cel mai mare scor l-a acumulat Maia Sandu, cu 42.07% (640 de mii de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26.27% (400 de mii de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

UPDATE 10:30 În dimineața acestei zile, la ora 7:00 (ora Republicii Moldova), s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA: Sacramento, Seattle, Las Vegas și în orașul Vancouver din Canada.

„Am anunțat ieri, și pe parcursul zilei, despre maniera în care s-a desfășurat scrutinul. Am vorbit pe parcursul zilei de ieri despre acele incidente care ne-au fost sesizate. Mă refer la fotografierea buletinelor de vot, deteriorarea acestora, scoaterea buletinelor de vot din secția de votare, agitație electorală, afișaj. neautorizat, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor (…). Toate aceste sesizări vor fi reflectate detaliat în raportul pe care CEC îl va înainta Curții Constituționale”, a declarat șefa CEC Angelica Caraman.

Cea mai mică prezență la vot a fost înregistrată în raionul Basarabeasca – 39.03%.

Votul prin corespondență

După închiderea secțiilor de votare din statele în care sunt sunt organizate birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență, a început procedura de numărare a buletinelor de vot recepționate prin plic.

Din cele 1 808 plicuri care au fost expediate către alegători, 1344 s-au întors la autorități, adică doar aproape 75%. 

  • Canada – 438
  • SUA – 705
  • Suedia – 201

Datele preliminare ale scrutinelor, până duminică la ora 22:00

La ora 21:00 s-au închis toate secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova, fără să fie înregistrate întreruperi ale fluxului de votare sau alte inconveniențe legate de procesul electoral.

La închiderea secțiilor de votare din R. Moldova, dar și de pe teritoriul altor state, unde votarea s-a încheiat la ora 21:00, prezența la vot a fost de 1 546 757 de alegători, ceea ce reprezintă 51,4% din alegătorii înscriși în listele electorale. Dintre aceștia 1 478 958 milioane de alegători au semnat în listele electorale pentru recepționarea buletinelor de vot la referendum, ceea ce reprezintă 49,81%.

Cel mai activ s-a votat în circumscripțiile: Dondușeni – 50,9%, Taraclia – 49,4%, UTAG 49,4%, Ocnița – 48,1%.

La polul opus, în țară, cea mai mică rată de participare la vot s-a înregistrat în circumscripțiile electorale Nisporeni – 39,6%, Hâncești – 39,3% și Cantemir 37%. 

Cei mai activi alegători au fost cei cu vârsta cuprinsă între 36-45 ani – peste 19% și 56-65 ani – peste 19%. La aceste scrutine au participat 15 716 de tineri care astăzi au votat pentru dată.

În secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat în total peste 16 mii de alegători, fără să se înregistreze incidente semnificative.

Astfel, reieșind din datele preliminare privind rata de participare, CEC a declarat aceste scrutine valabile, în condițiile în care cel puțin 1/3 dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot.

În informația de la finalul zilei de duminică, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a comunicat despre 146 de incidente electorale, care sunt documentate și examinate.

După recepționarea proceselor-verbale de la consiliile electorale de circumscripție, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau infirma, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului.

În cazul alegerilor prezidențiale, consiliile electorale de circumscripție prezintă în termen de 48 de ore după închiderea secțiilor de votare, procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale alegerilor. În cazul în care, niciunul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.