Alegeri locale generale 2023. CEC: „Prezența la vot până la ora 12:00 este mai mică cu 3% față de alegerile parlamentare din 2021”
Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat decesul președintei consiliului electoral de circumscripție sătească Gratiște, raionul Cimișlia, în dimineața alegerilor, și a transmis condoleanțe familiei și apropiaților acesteia.
„Până la acest moment, și-au exprimat dreptul la vot circa 18% din alegătorii care au fost incluși în listele electorale. Dacă comparăm cu anul 2021, vorbim despre o descrește cu aproximativ 3% de participare la vot”, a declarat președinta CEC Angelica Caraman, în cadrul briefingului de presă de la ora 12:00.
- Localitatea cu cea mai mare prezență la vot – Pocrovca, raionul Dondușeni, peste 57%
- Localitatea cu cea mai mică prezență – Salcia, raionul Taraclia, mai puțin de 1%
În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.
Prezența la vot în muncipiul Chișinău, până la ora 12:00, a fost de 14%, cei mai activi fiind alegătorii din sectorul Botanica, iar în sectorul Buiucani au venit la urne cei mai puțini alegători.
Până la ora 12:00, peste 500 de mii de persoane, sau circa 18% din cetățenii cu dreptul de vot, s-au prezentat la urnele de vot.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a informat CEC că, prin intermediul subdiviziunilor din subordine, asigură măsurile de ordine şi securitate publică, de depistare şi documentare a încălcărilor electorale, în scopul asigurării desfășurării în bune condiții a scrutinului de astăzi.
Până la ora 11:00, au fost înregistrate circa 20 de încălcări, majoritatea cazurilor fiind de agitație electorală.
În Cantemir, acolo unde unele buletine de vot dintr-o secție au fost tipărite greșit, procesul a început cu întârziere, aproximativ la ora 10.
CEC a atras atenția, în mod repetat, despre necesitatea respectării normelor legale în parte ce ține de agitația electorală, care este strict interzisă pe parcursul zilei de astăzi, în ziua alegerilor.
CEC amintește că la alegerea consiliului local și a primarului nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă. Termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin.