Liderul Șansă, Alexei Lungu, despre decizia CSE: „Nimeni nu a anulat condamnările la CtEDO”
Liderul partidului Șansă, jurnalistul care a lucrat la televiziuni afiliate lui Plahotniuc, Dodon și Șor, Alexei Lungu, a venit cu o reacție la decizia Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților formațiunii sale din algerile locale generale din 5 noiembrie. Lungu a sugerat că membrii CSE și-au „depășit atribuțiile de serviciu” și că vor fi trași la „răspundere penală”.
Alexei Lungu a sugerat că, în urma deciziei adoptate, membrii CSE vor fi trași la „răspundere penală”. De asemenea, acesta a îndemnat alegătorii din municipiul Orhei să o voteze pe Tatiana Cociu, care aspiră la funcția de primar, susținută de partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.
„Ați auzit cu toții vocea tremurând a lui Dorin Recean, atunci când a vorbit despre scoaterea partidului Șansă din cursa electorală. O voce tremurând, care înțelege foarte bine ce înseamnă condamnarea la CtEDO, o voce tremurând, care înțelege foarte bine ce înseamnă răspunderea și pedeapsa penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și o voce tremurând care înțelege foarte bine ce înseamnă pușcăria pentru uzurparea puterii în stat
(…) Comisia Situații Excepționale a fost creată pentru gestionarea crizei energetice, Comisia Situații Excepționale a fost împuternicită să gestioneze fluxul de ucraineni care fug din calea războiului. Și nicidecum nu a fost împuternicită să se răfuiască cu oponenții politici. De asta, reamintesc faptul că nimeni nu a anulat răspunderea penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, nimeni nu a anulat condamnările la CtEDO și nimeni nu a anulat punctul care prevede uzurparea puterii în stat”, a declarat politicianul.
Vineri, 3 noiembrie, după ședință CSE, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre decizia Comisiei de anula înregistrarea la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurilor asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.
Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.