Legea cu privire la organizațiile necomerciale, aprobată în comisia de profil. Deputat: Până la un vot final nu putem vorbi de îndeplinirea condiționalității față de UE
Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în unanimitate, în cadrul ședinței din 28 mai raportul la proiectul de Lege cu privire la organizațiile necomerciale (ONC), pentru lectura a doua.
Membrii comisiei au examinat cele peste 100 de amendamente la proiectul de lege, înaintate de societatea civilă și deputați după adoptarea acestuia în prima lectură, în sesiunea de primăvară-vară 2018.
„Exceptând câteva elemente mai problematice, consider că versiunea finală corespunde în fond conceptului versiunii inițiale a proiectului. Cu toate acestea, problema intrării în vigoare a legii nu a fost tranșată în Comisie (Vasile Bolea a propus ca Legea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021; propunerea a întrunit 4 voturi din cei 8 prezenți, ceea ce înseamnă că nu a fost adoptată vreo decizia și Plenul Parlamentului trebuie s-o ia). Prin urmare, până la un vot final în plenul Parlamentului pe marginea acestui proiect, nu putem vorbi de îndeplinirea condiționalității față de Uniunea Europeană”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, membru al comisie.
Opoziția parlamentară a acuzat anterior majoritatea parlamentară de tergiversare a adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.
Proiectul urmează a fi dezbătut în lectura finală, în cadrul ședinței plenare.
Potrivit organizațiilor societății civile, adoptat în prima lectură în urmă cu aproape doi ani, la 3 mai 2018, Proiectul legii ONC vine să îmbunătățească considerabil cadrul de funcționare a OSC-urilor în ceea ce ține de crearea, organizarea și funcționarea OSC-urilor. Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă a organizațiilor necomerciale impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni abuzive asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absolută pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. Proiectul, de asemenea, instituie legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de către legislația actuală. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.
La 3 martie 2020 peste 20 de OSC-uri au adresat un demers similar Parlamentului, în care au cerut votarea proiectului în lectură finală, fără admiterea amendamentelor care ar îngreuna activitatea organizațiilor necomerciale, precum și să consulte organizațiile societății civile cu privire la orice propunere de modificare a proiectului într-o manieră transparentă și incluzivă.
Adoptarea legii ONC face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.