Kremlinul acuză din nou R. Moldova și Ucraina de criza energetică din regiunea transnistreană. Reacția vicepreședintei Parlamentului
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat, joi, 9 ianuarie, că criza energetică din regiunea transnistreană a apărut din cauza deciziilor autorităților Ucrainei și Moldovei, relatează Meduza. În replică, vicepreședinta Parlamentului, Doina German, a menționat că tot ce zice Kremlinul prin gura lui Peskov – un purtător de minciuni – înseamnă exact contrariul.
„Voi vedeți că timp de mulți ani, Rusia a furnizat gaze naturale, datorită cărora Transnistria a putut să supraviețuiască. Acum, din cauza deciziilor Ucrainei și autorităților din Moldova, Transnistria a pierdut această posibilitate. Situația este, într-adevăr, una de criză”, a spus Peskov.
În replică, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), vicepreședintă a Parlamentului, Doina German, a spus că Peskov este un „purtător de minciuni”.
„Deși oamenii cu discernământ au înțeles demult că tot ce zice Kremlinul prin gura lui Peskov înseamnă exact contrariul, o vom mai spune încă o dată: chiar dacă are contract valabil până în 2026, Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale pe malul stâng pe ruta alternativă. Moscova a provocat intenționat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova.
Presa Kremlinului tot vorbește despre „oamenii lor din Transnistria”. Ce se întâmplă acum pe malul stâng e o ilustrație perfectă a ce înseamnă „ruskii mir” – întuneric, frig și disperare. Și toate astea în contextul în care lozinca preferată a Moscovei este „nu îi abandonăm pe ai noștri”.
Între timp, conducerea țării a fost astăzi în zona de securitate pentru a asigura oamenii că este alături de ei, cu ajutor imediat și cu planuri concrete pentru soluții de durată. De asemenea, deschiderea autorităților de la Chișinău de a oferi tot suportul regiunii transnistrene în achiziționarea resurselor energetice în mod corect și transparent, rămâne valabilă”, a scris Doina Gherman.
Nu este prima oară când Kremlinul vine cu acuzații la adresa autorităților din R. Moldova.
Chișinăul continuă să vină cu posibile soluții pentru situația creată de decizia Gazpromului de a sista livrările de gaze spre regiunea transnistreană a R. Moldova. Președinta Maia Sandu a anunțat joi, 9 ianuarie, că a discutat cu omologul său ucrainean Volodîmîr Zelenski despre „o soluție potențială” pentru criza energetică din stânga Nistrului. Conform șefei statului, Ucraina ar putea livra regiunii transnistrene cărbune, pentru a produce energie electrică.
În cadrul vizitei în Zona de Securitate, întrebat despre declarațiile Moscovei cum că Chișinăul nu s-ar fi oferit să ajute regiunea transnistreană, premierul Dorin Recean a spus că „imediat ce a apărut criza, noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului cu o propunere ca ei să cumpere gaze, iar noi să le organizăm achizițiile pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic, dar am primit refuz”.
La data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică „Premier Energy” să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale.
Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, R. Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de MGRES, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai, a câte 8 ore pe zi.