Krasnoselski acuză din nou Chișinăul de blocarea gazelor. Președinția indică spre responsabilitatea Moscovei și o „distorsionare gravă a realității”
Așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a adresat o scrisoare publică președintei Maia Sandu, solicitându-i „să permită livrarea gazelor naturale în regiune”. În replică, purtătorul de cuvânt al președintei a acuzat o „distorsionare gravă a realității”, reiterând că autoritățile constituționale nu blochează livrările, iar responsabilitatea aparține Moscovei, care are pachetul majoritar de acțiuni la Moldovagaz – singura companie abilitată să livreze gaze.
Vineri, 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski s-a adresat „președintei statului vecin” într-o scrisoare publicată pe rețelele sociale, punctând că aceasta este unica metodă prin care poate comunica „în lipsa unei întâlniri oficiale” cu Maia Sandu. În textul său, așa-numitul lider îi cere președintei să permită livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului.
„(…) Odată cu apariția unei soluții concrete și a unui furnizor real – o companie moldovenească licențiată pentru transportul și livrarea gazului – observăm o rezistență acerbă din partea oficialilor R. Moldova, care fac tot posibilul pentru a împiedica livrarea resurselor energetice vitale. Scopul urmărit pare a fi agravarea și mai profundă a crizei existente.
Mă adresez dumneavoastră ca unei persoane responsabile și în calitate de președinte al R. Moldova. Faceți tot ce ține de dumneavoastră. Respectați cuvântul dat. Permiteți livrarea gazului natural în Transnistria”, a scris Vadim Krasnoselski.
În replică, purtătorul de cuvânt al președintei, Igor Zaharov, a reiterat declarațiile Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de pe 14 ianuarie: „Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid”.
„Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, a scris Igor Zaharov.
Pe 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în stânga Nistrului. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, cea mai mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale locuitoriilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de la Cuciurgan se producea electricitate pentru ambele maluri ale Nistrului.
Autoritățile de la Chișinău acuză Moscova și Gazprom că au întrerupt livrările de gaz destinate regiunii transnistrene pentru a destabiliza Republica Moldova. La rândul lor, Tiraspolul și Moscova susțin că Chișinăul și Kievul sunt responsabili de criza energetică.
După ce a refuzat, în plină criză energetică, ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Anunțul vine a doua zi după ce pretinsul lider de la Tiraspol a revenit dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.
Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi „insuficientă” pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină.
Cetățenii din regiunea transnistreană ar fi „folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice”. A spus-o viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, într-o conferință de presă susținută vineri, 17 ianuarie, despre procesul de reintegrare și măsurile executivului în acest domeniu. În plus, acesta a acuzat Tiraspolul că ar avea „o atitudine genocidară”.