Istoria „falsificării masive a votului în diasporă”, reclamată de Chicu. Tânărul vizat a reacționat: „Țin totuși să îi mulțumesc dumnealui pentru că a chemat la boicotul referendumului”
Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, care s-a ales cu aproximativ 2% din voturi la plebiscitul de pe 20 octombrie, este acuzat de un alegător că i-a folosit identitatea fără consimțământ „pentru a promova un mesaj aberant” despre „falsificarea masivă a votului în diaspora”: „Țin totuși să îi mulțumesc dumnealui pentru că a chemat la boicotul referendumului”.
Pe 20 octombrie, în ziua desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, Ion Chicu, în calitate de candidat pentru șefia statului, a scris pe Facebook că va cere „anularea votului fraudat în diasporă”. Politicianul a relatat despre cazul unui tânăr care a ajuns la o secție de votare din Chișinău și a aflat că și-ar fi exprimat votul în Spania, acuzând „falsificare masivă” în străinătate.
Totuși, luni, 21 octombrie, după ce mesajul a fost distribuit de mai mulți utilizatori și pe mai multe platforme, politicianul și-a șters însemnarea de pe rețelele sociale. Motivul „dispariției” mesajului despre așa-numita „falsificare masivă” este indignarea persoanei menționate în postare. „Sunt indignat să-mi văd numele folosit pentru manipularea electoratului în așa hal”, a scris Marius Gorea, un student de 23 de ani, în comentarii la postarea celui care se voia președinte.
„(…) Nu cunosc cum au ajuns aceste date la autorul postării, însă vreau să precizez: dacă reușeam să votez, rezultatul ar fi fost cu un vot mai în defavoarea domnului Chicu. De aceea, îi mulțumesc pentru interesul său către dreptul meu de vot, dar refuz orice ajutor din partea persoanei care a întâmpinat ajutorul umanitar din partea României sub podul de la Telecentru, fără respectul cuvenit, în timpul pandemiei.
Țin totuși să îi mulțumesc dumnealui pentru că a chemat la boicotul referendumului. Grație domnului Chicu suntem cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană”, a scris Marius Gorea ulterior pe pagina sa de Facebook.
Contactat de Ziarul de Gardă, Marius a relatat că situația descrisă de politician a avut loc. Ajuns la secție, i s-a spus că a votat. Potrivit acestuia, după verificări repetate, președinta secției de votare i-a sugerat să meargă la Poliție,„că ar putea fi vorba de o falsificare a documentelor mele sau de o eroare în sistem”.
„Din motive strict pragmatice, ca să nu iasă că într-adevăr cineva folosește falsuri ale documentelor mele (buletinul și pașaportul sunt în posesiunea mea, nu le-am pierdut, nu mi s-a furat nimic și n-am fost niciodată în Spania, din păcate), am mers, totuși, la Inspectoratul de Poliție Râșcani și le-am descris situația, am și depus un soi de cerere, la recomandarea părinților, de a se elucida circumstanțele situației”, spune Marius.
Marius menționează că nu cunoaște cum datele sale au ajuns la „personajul respectiv”. „Numele meu a fost scris greșit, Goria în loc de Gorea, presupun, pentru a nu putea fi invocată într-o cauză penală de utilizare a datelor cu caracter personal fără consimțământ. Faptul că a inclus și patronimicul e bizar rău, totuși”, declară Marius.
Cazul a fost înregistrat de Inspectoratul de Poliție Râșcani, „urmând a fi remis la CEC conform competenței”, potrivit oamenilor legii.