În Rusia, cu examene de stat şi 5000 de ruble bani gheaţă
Moscova s-a ţinut de cuvânt. Aşa după cum promiteau în 2014 oficialităţile ruse, începând cu 1 ianuarie 2015, intrarea în Rusia a fost restricţionată pentru cetăţenii străini din statele fostei URSS, în special pentru cei care provin din Ţările Baltice, dar şi din R. Moldova, Ucraina şi Georgia – state care, contrar insistenţelor Moscovei, au refuzat integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, în schimbul asocierii la UE. După semnarea în vară la Bruxelles (27 iunie, 2014) a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb R. Moldova-UE, Rusia a pornit (alături de embargourile impuse exporturilor moldoveneşti pe piaţa rusă) marea „vânătoare de moldoveni”. Potrivit Poliţiei de Frontieră, în august 2014, au fost înregistrate 59 de interdicţii de intrare în Rusia pentru cetăţenii R. Moldova, în septembrie – 144, în octombrie – 163, în noiembrie – 209, iar în decembrie – 302. 2014 s-a încheiat cu un bilanţ de 2028 de interdicţii pentrtu cetăţeni moldoveni la intrarea în Rusia şi cu 408 cazuri de deport.
Restricţiile se anunţă a fi şi mai severe în 2015. Serviciul Federal rus pentru Migraţie (SFR) a anunţat, pe 10 ianuarie, că numărul interdicţiilor de intrare în Rusia pentru cetăţenii străini, pe un termen de 10 ani (nu 5 ani, precum era anterior), va atinge cifra de un milion. Aceste interdicţii sunt o consecinţă a amendamentelor din 2014 la Legea privind statutul cetăţenilor străini în Federaţia Rusă (FR), care a intrat în vigoare de la începutul anului 2015. Potrivit noilor prevederi legale, emigranţii din spaţiul ex-sovietic, care vor să obţină un loc de muncă în Rusia, vor trebui să susţină, obligatoriu, 3 examene (teste): unul – de cunoaştere a limbii ruse şi alte două – de cunoaştere elementară a istoriei Rusiei şi a Dreptului constituţional. Probele vor fi susţinute şi certificate în instituţiile de învăţământ din Rusia, abilitate să facă acest lucru. Valabilitatea certificatelor este de 5 ani, iar costul testelor se ridică la 5000 de ruble. Excepţie de la regulă fac specialiştii înalt calificaţi şi studenţii instituţiilor de învăţământ universitar, acreditate în Rusia, cetăţenii străini care nu au majoratul (18 ani) sau cei trecuţi de 65 de ani, precum şi cetăţenii străini implicaţi în programul de repatriere în Federaţia Rusă.
Ziarul de Gardă a solicitat Biroului Naţional de Migraţie şi Azil să comenteze noua decizie a autorităţilor ruse, pornind de la faptul că aceasta face excepţie de la orice practică internaţională de până acum. Iată cum a comentat situaţia dna Olga Poalelungi, şefa Biroului: „Fiecare stat are propriile politici în domeniul migraţiei, important e ca aceste practici să nu fie discriminatorii, să nu aibă la bază motive de ordin etnic, în primul rând. Din acest punct de vedere nu am avea ce obiecta Rusiei, deşi cunoaştem că oficialităţile ruse au declarat încă în 2014 că regimul de intrare şi de şedere în Rusia va fi înăsprit pentru statele fostei URSS care au adoptat alte politici integraţioniste decât Uniunea Euroasiatică. Dar, ca normă legislativă, condiţiile anunţate sunt aceleaşi pentru toţi, nu doar pentru cetăţenii R. Moldova.
În practica internaţională mai avem cazuri în care statele condiţionează cunoaşterea limbii de stat, dar ceea ce ţine de cunoaşterea Dreptului constituţional sau a istoriei Rusiei este o premieră. Însă, mai zic o dată, fiecare stat are politicile proprii în domeniul migraţiei, reieşind din interesele sale, chiar dacă condiţiile de intrare şi de şedere în Rusia, trebuie să recunoaştem, sunt mult mai dure decât cele anterioare. Ceea ce putem face noi şi ceea ce poate fi în folosul cetăţenilor noştri e să-i informăm, ca ei să cunoască situaţia şi să nu se pomenească în dificultate în cazul în care au ales să meargă în Rusia.”
P.G.