Ion Sturza: „Guvernarea actuală este întruchiparea intereselor politice ale unor cercuri din R. Moldova și nu poate să fie o guvernare anticriză”
Ion Sturza, ex-premier al R. Moldova și om de afaceri, este de părere că țara noastră nu a fost niciodată un stat care s-ar fi potrivit unui model de afaceri, iar de aici rezultă și criza în care se află mai tot timpul țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punct și de la capăt” de la Radio Europa Liberă.
„Tehnic vorbind, R. Moldova nu a fost niciodată un stat care, în mod absolut, se potrivea unui model de afacere. Țara mereu se afla la limita falimentului. De obicei, situția era salvată datorită populației și împrumuturilor externe, care permiteau depășirea unor faze mai acute a crizelor economice. Apoi urmau etapele de stagnare, chiar și niște creșteri nesemnificative, apoi iarăși reveneam la fazele critice. Bineînțeles, în astfel de condiții nu poate supraviețui nicio companie din lume. Însă, un stat este ceva mai mult decât o simplă companie de afaceri”, susține Ion Sturza.
Totodată, el susține că R. Moldova are o economie destul de mică cu o capacitate de cumpărare a populației redusă. „Adesea fac această comparație: un dolar investit în R. Moldova aduce un dolar, în România acesta aduce un profit de 10 dolari, în Anglia – 50, în Statele Unite – 200 de dolari. Dacă investitorul are posibilitatea de a investi, el, desigur, va investi în niște pieţe mult mai performante cu o capacitate de cumpărare mai performantă. De aceea, eu nu am nicio iluzie în privința șanselor R. Moldova de a deveni o economie interesantă pentru investitori”, a subliniat omul de afaceri.
„Din păcate, în ultimii ani, în primele rânduri sau la conducerea guvernului și a ministerelor se promovau persoane care, de fapt, nu decideau nimic. Este o realitate a R. Moldova. Deciziile se luau în altă parte. De aceea gradul de libertate a șefilor guvernelor și ministerilor scădea în fiecare an, iar gradul de responsabilitate rămânea același.
A propos, mai mulți dintre acei care au ajuns în aceste funcții, ulterior fie regretau acest lucru, fie retrăiau foarte mult, în sensul bun al cuvântului, deoarece apăreau pe ecranele televizoarelor, răspundeau pentru apă și gaz, pentru drumuri și alte lucruri, însă, de fapt, înțelegeau că în fiecare dimineață primeau prin fax anumite indicații, sau fiecare avea lângă el câte un comisar care promova linia partidului…”, a declarat Ion Sturza, pentru Radio Europa Liberă.