Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban: „O declarație împotriva…

Ion Ceban: „O declarație împotriva deciziei proaste a PAS-ului prin care vor să ia spitalele de la municipalitate, abuziv și ilegal”. Dan Perciun: „Primarul să citească proiectul de lege”

Mai mulți directori ai spitalelor municipale din Chișinău au semnat o adresare pentru deputații din Parlament, Oficiul Consiliului Europei din Chișinău, Delegația UE și misiunile diplomatice, privind inițiativa legislativă care prevede „subordonarea spitalelor raionale și municipale, proprietate a Autorităților Publice Locale, către Ministerul Sănătății”, potrivit unor documente publicate de primarul Ion Ceban.

Contactat de ZdG, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, și unul dintre autorii proiectului, Dan Perciun, a sublinat că „nu există intenția de a schimba fondatorul spitalelor municipale”, spitalele raionale fiind cele care vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății.

„Primarul să citească proiectul de lege. Nu există intenția de a schimba fondatorul spitalelor municipale. Dar dacă va continua să intimideze directorii şi să constrângă medicii să se înscrie în partid s-ar putea să ne revedem poziția”, a afirmat Dan Perciun.

Totodată, Ion Ceban a publicat și o declarație semnată de mai mulți consilieri municipali, pe care a denumit-o „declarație împotriva deciziei proaste a PAS-ului prin care vor să ia spitalele de la municipalitate, abuziv și ilegal”.

Documentele includ mai multe sume care ar fi fost, în perioada anilor 2016-2021, alocate din bugetul municipal Chișinău „pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medico-sanitare publice municipale, în total fiind vorba de peste 312 milioane de lei.

„Proiectul conține o serie de prevederi neconstituționale, care lezează în mod grav atribuțiile și drepturile autorităților administrației publice locale, urmăresc deposedarea neconstituțională, abuzivă și fără precedent a proprietății publice a organelor administrației publice locale și vătămarea gravă a autonomiei locale, garantate de Constituția Republicii Moldova și de Carta Europeană a Autonomiei Locale la care Republica Moldova este parte.

Este o decizie abuzivă, neconstituțională de preluare unilaterală și totalmente abuzivă a proprietății autorităților publice locale, fără acordul pentru aceasta din partea Consiliilor locale vizate, fără consultarea opiniei autorităților administrației publice locale”, se arată în declarația semnată de consilieri.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, a fost aprobat joi, 15 decembrie, cu votul a 52 de deputați.

Potrivit autorilor, deputați ai fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Reacții față de proiectul PAS privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății: „Decizia unilaterală a Guvernului – cea mai mare problemă a inițiativei”

Proiectul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății a provocat mai multe reacții în spațiul public.

În timp ce Dan Perciun, deputat majorității parlamentare care a înregistrat proiectul de lege și Ala Nemerenco, ministra Sănătății susțin că măsura va crește calitatea serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor și va duce la asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și la creșterea calității managementului spitalicesc, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) consideră că cea mai mare problemă a acestei inițiative este „decizia unilaterală” a guvernului de a trece proprietatea din subordinea raioanelor în subordinea autorităților centrale.

Un proiect similar a fost propus spre aprobare încă în 2017 de către Partidul Democrat, aflat atunci la guvernare. El însă nu a ajuns să fie aprobat, fiind criticat chiar de către actuala ministră a Sănătății, pe atunci expertă.