Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban declară că NU…

Ion Ceban declară că NU va candida pentru funcția de președinte al R. Moldova

Primarul Ion Ceban, președinte al partidului Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), a anunțat că nu va candida la funcția de președinte al R. Moldova, în cadrul alegerilor care vor fi organizate la 20 octombrie.

„Nu s-a schimbat nimic și asta am declarat de foarte multe ori. Prioritatea mea la această etapă este să-mi continui munca în calitate de primar al municipiului Chișinău, unde peste un milion de oameni trăiesc și văd transformarea (…).

Voi rămâne să-mi exercit mandatul de primar general al municipiului Chișinău. Nu sunt interesat de a candida la funcția de președinte al R. Moldova în toamna acestui an, deoarce oamenii mi-au încredințat votul lor la Chișinău, iar eu nu pot să-i dezamăgesc”, a declarat Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă organizat luni, 27 mai.

Primarul și-a început discursul denunțând „blocaje” și spunând că a văzut „cât de putred este sistemul”.

„Urmărim cum, prin chemare la ură, manipulări, informații false și trucate, cei de la putere distrug democrația acestei țări, în loc să o construiască”, a mai spus Ceban.

La jumătatea lunii mai, Parlamentul a adoptat hotărârea care prevede că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la UE vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

ZdG a relatat anterior că partidele de opoziție ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Una dintre întâlnirile dintre liderii politici în cadrul căreia a fost discutat subiectul a avut loc recent, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon.

Reuniunea opoziției ar fi avut loc la „invitația” jurnalistei Natalia Morari, care s-a retras pentru o perioadă din jurnalism, după ce a anunțat că tatăl copilului său este omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului. 

La ședința comună au fost prezenți: deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al partidului înființat de primarul Ion Ceban – Partidul Mişcarea Alternativa Naţională (MAN); ex-bașcana Irina Vlah; președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon; președintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu; președintele partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat și ex-ministrul de Externe în Guvernul Filip Tudor Ulianovschi.

Totodată, drept observatori au fost fosta avocată Fulga Grabovski, care gestionează un canal de Telegram, fostul ministru al justiției Stanislav Pavlovschi și analiștii politici Valeriu Ostalep și Ian Lisnevschi.